404 Not Found


nginx
Ce trebuie sa stii cand vrei sa schimbi domeniul de activitate ? – Pauza La Birou

In urma unui studiu realizat de Curtea de Conturi cu date de la Institutul National de Statistica si cu participarea mai multor universitati, doar 35% dintre absolventi lucrau in domeniul studiat, la 5 ani distanta de la terminarea studiilor.

Prin urmare, este foarte posibil sa ajungi sa lucrezi si sa te dezvolti profesional, in alte domenii, in care, poate cu putin noroc sa-ti fie de folos si cunostintele acumulate in timpul facultatii.

Exista posibilitatea sa nu reusesti sa-ti faci o specializare. Lucrezi de exemplu in vanzari, sau ai atributii administrative etc, schimbi mai multe joburi, domenii diferite. Te poti trezi in situatia in care vrei sa-ti schimbi jobul, cu unul care sa-ti aduca un upgrade si esti constient ca va trebui sa inveti foarte multe lucruri noi despre domeniul respectiv, despre cum functioneaza si care sunt particularitatile business ului.

Urmeaza cativa pasi care iti vor fi de mare ajutor daca in ochii potentialului tau angajator, jobul pe care-l are vacant pare o schimbare de cariera in comparatie cu educatia si experienta ta profesionala. Cum te pregatesti pentru schimbarea directiei carierei tale si cum il convingi pe angajator ca esti persoana potrivita ?

1. Ramai la actualul job, pe cat posibil

Daca jobul actual te face sa simti ca vrei altceva ( te simti plafonat, lipsit de motivatie etc), sau pur si simplu este momentul sa urci urmatoarea treapta si ai luat decizia de a face schimbarea, actualizeaza-ti CV-ul si incepe marea vanatoare, dar fara sa-ti dai demisia pana cand nu ai oferta dorita pe masa (poate doresti un anumit angajator, o functie de conducere sau venituri mai bune). De ce ? Recrutarile dureaza si chiar daca ti-ai asuma si acest risc, tu vei fi mult mai vulnerabil in fara recrutorilor/angajatorilor daca ai nevoie de un nou job, cat mai repede. Cel mai probabil vei negocia in defavoarea ta sau nu vei negocia deloc, pentru ca vor interveni indoielile. Te vei gandi la bugetul lor si nu la al tau. Daca cer atat si ei s-au gandit la mai putin si ma exclud din procesul de recrutare pentru asta ? Etc. Tu trebuie sa mergi increzator la interviuri si sa-ti exprimi asteptarile referitoare la pachetul salarial, conditii de munca, atmosfera etc tinand cont de abilitatile si experienta ta si cat valorezi tu. Vei taia din asteptari si vei accepta prima ofera daca nu ai un back up plan. Pastrandu-ti actualul loc de munca nu vei avea presiunea banilor ca atunci cand nu ai venituri si vei putea gandi lucid, negocia in avantajul tau, si vei avea rabdare sa se adune mai multe oferte si sa o accepti pe cea mai buna, fara teama sau indoiala, ca poate nu vei primi o oferta mai buna. Conteaza foarte mult daca intri cu dreptul intr-o companie. Este posibil ca la un moment dat sa influenteze si o negociere ulterioara.

2. Actualizarea CV-ului

In primul rand trebuie sa-ti raspunzi tie la niste intrebari si sa-ti fie foarte clar ce iti doresti si ce asteptari ai de la o eventuala schimbare pe plan profesional. Ce anume nu-ti place la actualul job sau la atmosfera de lucru si ce anume ti-ai dori, ce anume iti place tie sa faci incat sa nu-ti dai seama cand trece timpul, ce profesionisti admiri si ce admiri la carierele lor, care crezi tu ca sunt skill urile tale, cu ce fel de oameni iti place sa lucrezi etc.
Dupa ce ti-ai clarificat tie ce asteptari ai si ce esti dispus sa oferi in schimb, si stii la ce joburi vrei sa aplici, stabileste clar ce anume din experienta/educatia ta ar folosi la noul job, ce skill uri sunt adaptabile/transferabile la noul job.
Actualizarea CV-ului o faci in functie de fiecare anunt in parte. Personalizeaza fiecare aplicatie in functie de job description ul din anunt.

3. Trimite CV-ul

Am stabilit ca fiecare CV trebuie personalizat in functie de job, de anuntul de angajare. Informeaza-te referitor la compania respectiva, incat la momentul aplicarii sa ai o idee despre cultura organizationala, valori, atmosfera etc. Nu uita de scrisoarea de intentie. Pe langa faptul ca ai personalizat CV-ul evidentiind aptitudini, competente, cunostinte etc, ce pot fi folosite la jobul vizat, adaugand si scrisoare de intentie, ai ocazia sa le demostrezi si lor ce stii despre ei, de ce te intereseaza sa faci parte din echipa lor etc. Printr-o astfel de abordare le trezesti macar interesul sa te invite la un interviu sa te cunoasca, unde ai sansa sa dovedesti si mai multe.
Daca trimiti acelasi CV la 20 de firme in 10 min dar fara sa conturezi o tusa personala si sa le arati un interes real, cel mai probabil vei primi invitatii tot la gramada, cu oferte tot la fel care doar te vor lasa cu un gust amar.

4. Interviul

Daca ai reusit sa obtii interviurile pentru joburile care prezinta interes pentru tine, foloseste-te de acest lucru pentru a-ti consolida si mai mult increderea in tine, ca ai reusit sa le atragi atentia sa te cunoasca.
La interviul propriu zis acorda atentie sporita felului in care te prezinti, cu un look curat si ingrijit si cu un stil adaptat cerintelor jobului pentru care ai aplicat. Tie ti-ai clarificat de ce iti doresti schimbarea si de ce consideri ca esti potrivit pentru ei, astfel cu aceiasi siguranta explica-le si lor.
Fii autentic si relaxat, nu lasa emotiile sa te conduca. Daca esti concentrat la conversatie, nu vei mai avea timp de ele, pentru ca tu esti acolo, nu doar pentru a fi angajat, ci in primul rand pentru tine, pentru a afla daca iti doresti sa fii parte din echipa lor, asa ca adreseaza cat mai multe intrebari sa lamuresti aspecte care iti sunt necunoscute pentru ca nu-ti doresti o schimbare doar de dragul schimbarii.

Si nu uita: intr-o conversatie domina cel care adreseaza intrebarile! 🙂

Multa bafta la interviuri !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.