Plecand de la premisa ca iti place jobul tau si ai o atmosfera frumoasa la locul de munca, dar totusi te regasesti deseori in situatia in care simti ca iti ia mult timp pana te apuci efectiv de treaba. Nu te poti concentra si e un haos in capul tau, o multime de probleme de rezolvat, dar nu reusesti sa-ti iei startul sa incepi cu una dintre ele ?

Pasii mici sunt intotdeauna rezolvarea. De asemenea, pasii mici se bazeaza pe organizarea eficienta a timpului.

Pentru a-ti creste productivitatea la locul de munca, organizeaza-te!

Aplica mici strategii pentru a-ti eficientiza timpul si pentru a atinge rezultatele dorite:

  1. Trezeste-te cat mai devreme.Multi considera ca ii ajuta foarte mult si 15minute in plus de somn. De fapt, cu cat iesi mai putin somnoros pe usa, cu atat vei fi mai energic/a in acea zi. Trezeste-te in asa fel incat sa ai timp sa te pregatesti relaxat pentru o noua zi. NU amana alarma telefonului, iesi pe balcon si bucura-te de aerul proaspat al diminetii, fa cateva exercitii de stretching, savureaza-ti cafeaua, dupa dus, ascultand stirile (in felul acesta incepi ziua informat/a), radio sau pur si simplu muzica preferata.
  2. Nu sari peste micul dejunEste foarte important pentru organismul tau, pentru energia pe care o vei avea in ziua respectiva, sa nu sari peste micului dejun, care trebuie sa fie hranitor. Pentru a nu pierde mult timp dimineata, il poti pregati cu o seara inainte. Daca nu mananci, fie vei fi ametit/a dupa 2-3 ore de munca, fie vei rontai snack uri lipsite de nutrienti.
  3. Imaginea ta conteaza si te influenteazaNu trebuie sa cheltui foarte mult pentru o imagine office impecabila. Piesele simple, fara imprimeuri te vor ajuta sa creezi un look curat, ingrijit si sofisticat. Incearca sa-ti pregatesti hainele cu o seara inainte, ca sa nu fie nevoie sa calci vreo camasa in graba si sa obtii un rezultat nefavorabil. Adauga un accesoriu, un detaliu care-ti da incredere, poate doar parfumul preferat. La serviciu, vestimentatia ta trebuie sa fie comoda, sa te simti bine in ea, sa nu te stranga ceva, pentru ca vei petrece cel putin 8 ore din zi, astfel, si in acelasi timp sa te faca sa te simti bine, sa te puna in valoare pentru un plus de incredere, care se va vedea in atitudinea ta. Un om care stie ca arata bine, ca il favorizeaza vestimentatia, va fi mai relaxat, mai increzator, mai zambitor si va transmite energia pozitiva si celorlalti.
  4. PlanificaOdata ce ai ajuns la birou, planifica ceee ce ai de facut in ziua respectiva. Marcheaza task-urile care trebuie rezolvate cu prioritate, cele care trebuie rezolvate oricum si de asemenea fa-ti un plan cu acele task-uri ce ar cosmetiza si ajuta pe viitor activitatea pe care o desfasori. In prima parte a zilei, focusul tau trebuie sa fie pe deadline-uri si pe task-urile dificile. Trebuie sa profiti de partea din zi cand esti odihnit si energic.
  5. Nu amanaCand amani un lucru e mai greu sa te apuci de el la un moment dat sau risti ca atunci cand te apuci totusi, sa o faci cu jumatati de masura, sau sa ai timp sa-ti faci ganduri negative. Cel mai eficient este sa actionezi.
  6. Ia-ti pauza de pranz

Pauza de pranz este importanta, nu doar pentru ca e nevoie sa te alimentezi, pentru a-ti reincarca organismul cu energie. Pauza de pranz este importanta pentru ca ai ocazia sa te destinzi putin, sa te deconectezi de la atributii, sa pui putin pauza pentru a reveni cu forte proaspete, pentru a socializa cu ai tai colegi, pentru ca relatiile pe care le construiesti cu acestia sunt vitale pentru armonia la locul de munca. Construind relatii frumoase cu acestia iti usurezi situatiile in care ai nevoie sa le ceri suportul si nu in ultimul rand vei lucra in armonie ceea ce conteaza foarte mult pentru psihicul tau. Ca sa nu mai amintim si faptul ca, daca nu mananci la pranz, risti sa mananci mult la cina si nu va ajuta la starea ta de bine.

  1. Organizeaza-ti emailul si nu numai.Foloseste foldere si filtre pentru a-ti organiza inbox-ul, mai ales daca esti in situatia in care primesti multe email-uri, zilnic. Cum arata biroul tau este la fel de important. Nimeni nu se poate concentra in haos. Spatiul in care lucrezi trebuie sa fie organizat. In felul acesta gasesti intotdeauna ceea ce cauti si eviti momentele in care intri in panica atunci cand cauti un document anume. Adauga accente funny, incat sa fie si un mediu relaxant si prietenos.
  2. Hidrateaza-te corespunzator!Daca ai o cana mare pentru cafea la birou, pe care o tot completezi cand ti se face sete si realizezi pe la 3pm ca n-ai baut niciun pahar cu apa, nu e bine. Prea multa cafea ne deshidrateaza si nu ne mai putem concentra, apar migrenele si tot asa.
  3. Asculta muzica!Muzica te ajuta sa te concentrezi si sa ignori galagia de fundal (conversatiile dintre ceilalti colegi, telefoane care suna, etc)
  4. Planifica urmatoarea ziDepinde foarte mult si de obiectul de activitate, daca poti face asta sau nu. Dar daca pe parcursul zilei au aparut situatii despre care stii ca trebuie sa te ocupi in ziua urmatoare noteaza-ti-le. In felul acesta pe langa faptul ca nu uiti acel aspect, vei avea si o imagine de ansamblu asupra a ceea ce ai de facut maine. In plus, cu cat stii mai din timp niste lucruri, cu atat esti mai in control, si daca detii controlul esti mai sigur pe tine si poti lua cele mai bune decizii. De asemenea noteaza-ti ideile. Cu siguranta de multe ori, lucrand la un anumit proiect, citind diferite informatii ti-au venit idei : ce ai putea face in x situatii, cum ai putea imbunatati y lucru. Noteaza-ti ideile si ocupa-te de ele. S-ar putea sa-ti atraga si o promovare la un moment dat ! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.