Simti ca a mai trecut o zi si nu ai reusit sa rezolvi tot ce aveai de rezolvat? Nu esti singura. Exista posibilitatea sa ai momente in care sa pierzi timpul, timp pe care l-ai putea folosi, pentru a duce la bun sfarsit anumite lucruri care conteaza pentru tine. Iata cateva exemple de lucrurile, de care trebuie sa tii cont, pentru a fi mai eficienta:

Social Media

Retelele de socializare sunt printre cei mai mari dusmani ai productivitatii, pentru ca marea majoritate dintre noi, pierdem mult prea mult timp, adanciti in ele. Incearca sa lupti un pic, cu instinctul de a lua telefonul, din reflex, pentru a verifica “ce se mai intampla pe facebook”, cu siguranta nu se intampla nimic, important pentru tine.

Nu limitezi timpul petrecut in fata tv ului

In loc sa deschizi, direct, televizorul cand ajungi acasa, asigura-te ca faci, intai, ceea ce ai de facut, inainte sa te adancesti in cine stie ce emisiune, serial etc, sau poti sa-l lasi ca fundal, in timp ce-ti rezolvi diferite treburi casnice.
In orice caz, evita, mai ales in timpul saptamanii, sa declansezi un maraton de seriale, pentru ca risti, fie sa lasi anumite lucruri urgente, nefacute, fie sa adormi tarziu si sa fii obosita, a doua zi.

Mergi prea des la cumparaturi

Fara indoiala, cumparaturile sunt necesare, mai ales daca ne referim la cele pentru casa, dar exista modalitati, sa nu pierzi mult timp cu ele. Incearca sa faci cumparaturile, in weekend, in mod organizat, cu o lista, cu cele necesare. Eviti, in acest mod, sa pierzi timp pretios, in timpul saptamanii, umbland printre rafturile unui supermaket, fara sa stii exact ce iti trebuie.
De asemenea, poti alege sa comanzi online, iar timpul pe care l-ai folosi pentru cumparaturi, sa-l petreci intr-un mod mult mai placut.

Casa dezordonata

O casa dezorganizata iti da anxietate si te face mai putin productiva. Ca sa nu mai vorbim ca pierzi mult timp, cautand ceea ce-ti trebuie, si nici nu ai cum sa gasesti ceva, prea repede, in dezordine.

Lipsa de planificare

Planificarea te scuteste de mult timp pierdut, inutil. In fiecare dupa-amiaza, inainte de a pleca spre casa, de la birou, fa o lista cu lucruri de facut a doua zi. Este mult mai usor sa incepi o zi, stiind ceea ce ai de facut

Planifici prea mult

Nici planificarea excesiva nu este eficienta. Sa nu cazi in cealalta extrem, si sa lucrezi mai mult la planificare, decat lucrezi la proiectul propriu-zis.

Faci mai multe lucruri in acelasi timp

Stiu, in “n” anunturi de job-uri, se flutura ideea de multi-tasking. Este o tampenie, pentru simplul motiv, ca al nostru creier nu se poate concentra pe doua lucruri in acelasi timp. Atunci cand “multi-task”, probabil ca se intampla urmatoare:
-ignori total unul dintre cele doua lucruri, la care “lucrezi”;
-te muti de la un task la altul si nu te concentrezi, cu adevarat, pe niciunul, prin urmare, niciunul nu va fi rezolvat cum trebuie. Si, in mod sigur, pierzi mult mai mult timp, decat daca le-ai rezolva, pe rand.

Te compari cu ceilalti

Foarte multi oameni se compara cu ceilalti: colegi, prieteni, etc. Comparatia nu este deloc constructiva, si nici productiva. Cu cat petreci mai mult timp, comparand munca ta cu cea a celorlalti, cu atat vei avea mai putin timp, sa o faci. Concentreaza-te pe ceea ce ai tu de facut pentru a atinge obiectivele tale.

Nu ai obiective clare

Atunci cand ai obiective clare, iti schitezi un plan cum sa le atingi. Daca nu ai obiectivele, daca nu stii unde vrei sa ajungi, doar vei face lucruri, dar nu pe cele care te duc catre succes.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.