Stephen Roach, fost președinte Morgan Stanley pentru zona Asia a declarat la CNBC că peisajul valutar internațional se schimbă fundamental, pe fondul deficitelor uriașe pe care guvernul Statelor Unite le va face în actuala criză.

“Economia Statelor Unite avea oricum dezechilibre serioase, cronice. În același timp, America se îndepărtează de globalizare și încearcă să se decupleze de la restul lumii, iar aceasta este o combinație letală”, a argumentat Roach, care crede că în umrătorii unu-doi ani, moneda americană va pierde până la 35% în fața altor valute importante.
În ultimii ani dolarul s-a apreciat față de celelalte valute, inclusiv față de euro, dar pierde teren de mai bine de o lună.

Pe de altă parte, un raport dat publicității de Morgan Stanley (Bloomberg) arată că economia mondială a intrat deja într-un nou ciclu de expansiune, după căderea masivă din timpul perioadei de restricții. Pentru a doua parte a anului ei prevăd o recuperare “în V”. Admit faptul că 90% dintre țări vor înregistra anul acesta recesiune, dar susțin că, deși adâncă, aceasta va fi scurtă iar în ultimul trimestru din 2020 producția va reveni la nivelul de dinainte de pandemie, chiar și în situația unui al doilea val al coronavirus.

Argumentele lor se referă mai ales la stimulii fiscali și financiari oferiți de diferitele guverne. “În scenariul nostru de bază, am asumat un al doilea val al epidemiei, care ar trebui să lovească până la toamnă, dar el va putea fi gestionat doar cu carantine selective, locale. În cel mai pesimist scenariu, am luat în calcul reintrarea în carantină strictă, situație în care nu vom mai vorbi despre o recuperare rapidă ci despre o a doua cădere economică, în W” se arată în nota Morgan Stanley.

Surse alternative: BloombergCNBCInvesting.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.