Ne aflăm încă în cursul pandemiei cu noul virus SARS CoV-2, lucrurile sunt în desfăşurare în momentul de faţă şi dacă îşi imaginează cineva că pandemia este la final se înşală amarnic, a subliniat prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”.

Domnia sa a declarat: “Este cât se poate de evident faptul că România a avut un succes deosebit de important până la acest moment şi dorinţa mea ar fi să nu dăm cu piciorul la acest lucru, ţinând cont că stăm foarte bine la nivel european din punct de vedere al controlului pandemiei”. Streinu Cercel a amintit că ţara noastră a început încă din 2006 să pună pe picioare un sistem la nivelul bolilor infecţioase, dezvoltarea terapiilor intensive.

“Aşa se face că începutul lui 2020 nu ne-a prins descoperiţi din acest punct de vedere, ci cu o reţea de boli infecţionase, cu centre regionale de boli infecţioase, care imediat au fost activate.

Foarte adevărat este că celelalte spitale nu au fost antrenate să folosească echipamente de protecţie, ceea ce le-a venit relativ greu şi am fost puşi în situaţia să schimbăm din mers structurile funcţionale ale spitalelor. În momentul de faţă nu mai seamănă nimic cu nimic. Avem un anumit tip de intrare într-un anumit aşezământ spitalicesc şi asistăm la consultul medical distanţat”, a precizat domnia sa.

Directorul Institutului Matei Balş a explicat că distanţa care apare acum între pacient şi medic reprezintă o adevărată pierdere, însă au apărut dispozitive de consultare medicală wireless ca stetoscopul, de exemplu.

“Asistăm la o digitalizare din mers, este unul dintre avantajele acestei pandemii care ne-a obligat să facem acest pas. Dacă până acum digitalizarea era un vis departe de noi, acum devine o realitate cât se poate de importantă”, a mai spus Streinu Cercel.

Totodată, domnia sa a afirmat că a apărut o neîncredere în relaţia pacienţilor cu sistemul medical, lucru care a dus şi la o neîncredere la nivelul mass-mediei care nu mai ştie ce să creadă despre această pandemie.

Streinu Cercel a mai declarat: “În momentul de faţă această pandemie există şi afectează pe cei care sunt infectaţi direct, dar şi pacienţi cu boli cronice pentru că o serie de servicii medicale s-au limitat din punct de vedere al accesului. Acest acces limitat a venit pe de o parte din restricţiile de deplasarea, dar şi din teama de a nu se contamina a celor care lucrează în sistemul sanitar. În momentul de faţă trebuie să luăm în calcul că fiecare spital, indiferent de specialitatea sa, va avea de-a face cu acest virus. Şi dacă îşi imaginează cineva că toţi pacienţii care intră într-un spital non-covid sunt non-covid se înşală amarnic, pentru că virusul este la nivel de comunitate şi se transmite în comunitate”.

În plus, domnia sa a mai explicat că scăderile şi creşterile cazurilor de infectare cu noul coronavirus se întâmplă deoarece testările depind de anchetele epidemiologice care se fac şi de numărul persoanelor identificate ca fiind persoane contact, care au, de asemenea, anumite grade de risc de transmitere. “Doctorii înţeleg exact de ce se întâmplă aceast lucru şi nu sunt suprinşi de evoluţia numărului de cazuri”, a subliniat Strinu Cercel.

Totodată, domnia sa a ţinut să precizeze că munca din ultimele luni a fost enormă şi s-a lucrat constant, fără oprire, foarte mulţi medici şi personal auxiliar au renunţat să se mai ducă acasă şi au rămas în spitale sau în locaţii puse la dispoziţie de autorităţi.

“Toate aceste măsuri au dus la diminuarea răspândirii transmiterii virusului, lucru care se vede în cifrele încurajatoare pe care le avem la nivel întregii ţări. Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche şi să spunem că am scăpat, pentru că acest virus va bântui încă multă vreme în populaţie”, a evidenţiat Streinu Cercel.

Domnia sa a mai spus că un astfel de virus care are o astfel de manifestare de tip pandemic, cel puţin doi ani de zile va supravieţui printre noi. Însă, în momentul de faţă medicii sunt mult mai relaxaţi, nu pentru că am intrat în zona de relaxare, ci pentru că toată lumea a învăţat cum să folosească echipamentele de protecţie.

Directorul Institutului Matei Balş a mai afirmat că noile evenimente care au apărut – plecările la mare, la munte, la mall – sunt contacte cu potenţial de contractare a virusului, iar lumea trebuie să ştie că purtatul măştii va putea să facă diferenţa în lunile care urmează.

“De ce purtatul măşti? Pentru că acest purtat de mască, cum trebuie să acopere şi nasul şi gura, este esenţial”, a susţinut Cercel, adăugând că este mult mai important să acoperim nasul decât gura.

De asemenea, Streinu Cercel a spus că sunt foarte importante igiena mâinilor, a feţei şi a nasului.

Întrebat de scurgerile de informaţii dintr-un raport întocmit de specialişti germani şi care spune că pandemia este o alarmă falsă, Streinu Cercel a spus că acest lucru este o prostie, martorii virusului fiind decesele provocate de acesta.

“Nu trebuie să ne jucăm de-a pandemia!”, a fost îndemul Directorului Institutului Matei Balş.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.