404 Not Found


nginx
Guvernul a prelungit starea de alertă! – Pauza La Birou

zf.ro

Starea de alertă continuă! Cel puţin aşa a decis Guvernul, care a stabilit în şedinţa de ieri prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă, începând de astăzi, deşi există opinii divergente în Parlament, adică în autoritatea constituţională menită conform legii 55/2020 să aprobe decizia Executivului. La începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban a precizat că membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă au adoptat în unanimitate prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile, începând cu 17 iunie.

Şeful Executivului a mai spus: “Faţă de situaţia existentă, am luat decizia de a face un nou pas în relxare, conform deciziei adoptată în şedinţa de guvern de vinerea trecută. Se ştie că am permis desfăşurarea activităţilor în centrele comerciale de tip mall, cu excepţia cinematografelor, restaurantelor şi sălilor de jocuri. De asemenea, s-a reluat activitatea în sălile de fitness şi aerobic, în condiţiile reglementate de ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Tineretului şi Sportului. Se va relua şi activitatea în after – school-uri şi în grădiniţe pe perioada verii în condiţiile stabilite de ordinul comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii. În plus, am luat decizia de a permite oficierea de slujbe şi în interiorul bisericilor. Noi nu am închis bisericile în nicio perioadă, s-au permis evenimente cu număr redus de persoane. (…)

Din acest moment, va fi permis un număr restrâns de credincioşi în interiorul bisericilor. Bineînţeles, cu respectarea regulilor de distanţare fizică de protecţie sanitară, de purtare a măştii în interior, de dezinfecţie. Se reiau şi activităţile jocurilor de noroc. A fost o adevărată campanie împotriva noastră că dăm drumul la păcănele. Jocurile de noroc nu sunt doar cele de pe slot-machine, ci înseamnă şi loteria, casele de pariuri, altele care se desfăşoară în baza legii. Ce nu înţeleg cei care ne critică doar ca să se afle în treabă este că măsurile pe care le-am luat au avut la bază evaluarea riscului epidemiologic. Am luat decizia deschiderii acolo unde am considerat că riscul e mic sau că prin măsurile luate se poate proteja sănătatea cetăţenilor”.

Hotărârea de Guvern aprobată ieri prelungeşte starea de alertă instituită prin HG 394/2020 şi încuviinţată prin Hotărârea Parlamentului nr.5/2020.

Noul act administrativ va fi supus, conform dispoziţiilor legii 55/2020, aprobării Parlamentului, aşa cum s-a întâmplat şi la precedenta hotărâre de instituire a stării de alertă.

Numai că, de această dată, lucrurile nu sunt limpezi în Parlament. Dacă PSD a anunţat că doreşte doar o prelungire cu 15 zile a stării de alertă, în schimb liderii Pro România şi ALDE – Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu – au anunţat că vor vota împotriva prelungirii, în timp ce reprezentanţii USR şi UDMR au spus că aşteaptă informaţii clare din partea specialiştilor din cadrul CNSU care să le demonstreze de ce este necesară prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă în întreaga ţară.

De partea liberalilor se situează în Parlament doar aliaţii de la guvernare – cei de la PMP. De aceea se prevăd negocieri dure în Parlament cu privire la durata noii stări de alertă, care să îi aducă pe cei din PSD, USR şi UDMR în tabăra PNL. Cum social-democraţii par dispuşi să ajungă la un consens privind prelungirea stării de urgenţă, se pare că singurele voturi împotrivă vor fi doar cele exprimate de formaţiunile politice conduse de Ponta şi Tăriceanu.

Singura instituţie care şi-a exprimat mulţumirea cu privire la noile decizii ale Executivului este Biserica Ortodoxă Română. Conform unui comunicat de presă emis în urma declaraţiilor premierului Ludovic Orban, Patriarhia Română anunţă că “a primit cu bucurie decizia intens aşteptată şi integral justificată a autorităţilor de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioşilor”, în condiţiile respectării unor reglementări necesare.

“Ca şi până acum, Biserica Ortodoxă Română va respecta exemplar regulile de natură sanitară şi le va reitera constant în recomandările pe care le va face credincioşilor săi. Este esenţial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieţii noastre sociale. Acest lucru ne priveşte pe fiecare în parte şi ne solicită responsabilitatea personală. Credinţa autentică civilizează, rodeşte atenţie morală, grijă şi respect faţă de celălalt. De aceea, credinţa onorează în cel mai înalt grad. Ca şi respectarea ei”, se arată în comunicatul de presă al Patriarhiei.

Chiar dacă, în urma deciziei Parlamentului, starea de alertă va fi prelungită cu 15 sau 30 de zile, problema măştilor de protecţie ce trebuie acordate gratuit pentru 2,3 milioane de persoane vulnerabile din punct de vedere economic şi social nu a fost încă rezolvată, deoarece seturile de câte 50 măşti pentru fiecare persoană nu au fost încă achiziţionate de Guvern.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.