404 Not Found


nginx
COVID: Ce se întâmplă la Iaşi: plus 50% într-o zi? “Ne protejăm pe noi şi pe cei dragi” – Pauza La Birou

Stare de alertă în judeţul Iaşi privind infecţia cu noul coronavirus. Ieri, 33 de noi cazuri au fost înregistrate, Iaşul însumând 10% din numărul total de cazuri pe ţară, într-o singură zi. Şi cu o zi înainte, la Iaşi erau depistate 20 de persoane cu infecţia cu SARS COV2 . La nivel naţional, ieri a fost cea de-a patra zi în care România a avut peste 300 de cazuri, iar de şapte zile numărul creşte constant. Medicii speră ca numărul mare de noi pacienţi infectaţi cu COVID 19 să nu reprezinte al doilea val de la debutul epidemiei, aceste creşterii fiind puse pe seama ridicării restricţiilor.

Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi funcţiona ieri la capacitate maximă. Drept urmare, conducerea instituţiei a decis transferul pacienţilor către spitalele suport. „Este o cifră care se menţine mare la nivelul ţării, dar se constată o creştere la nivelul judeţului. Eram deja aproape de parametrii maximi. Am fost nevoiţi să transferăm la Spitalul CFR pacienţi pentru a păstra pentru acest weekend un număr de locuri. Să sperăm că vom putea asigura rulajul pacienţilor astfel încât să nu avem deficit de paturi, iar aici mă refer în special la pacienţii confirmaţi. La Terapie Intensivă avem ocupate opt locuri din nouă, deci vom transfera din acest moment pacienţi în stare critică şi către Spitalul de Neurochirurgie“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

La „Neuro“, 14 locuri ocupate din 16

La Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu, din cele 16 locuri disponibile la ATI pentru bolnavii COVID 19 sunt libere 14. În acelaşi timp, spitalul are internaţi pacienţi diagnosticaţi cu COVID 19, la unitatea medicală fiind depisatat un focar în urmă cu aproximativ trei săptămâni. „În momentul de faţă sunt internaţi în spital 10 pacienţi cu COVID 19, la care patru teste repetate sunt în continuare pozitive. Am înţeles că urmează să fie tranferaţi alţi pacienţi, dar în stare critică, pentru ATI, de la Spitalul de Boli Infecţioase. La ATI sunt doat două locuri ocupate, deci ca spital suport suntem disponibili“, a precizat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

16 pacienţi duşi la Spitalul CFR. Conducerea vrea un triaj amănunţit: nu are terapie Intensivă

In cazul Spitalului CFR, conducerea a anunţat că de acum va face un triaj mai amânunţit al pacienţilor cu covidoză, şi asta pentru că unitatea medicală nu dispune de secţie sau compartiment de Terapie Intensivă. Până acum, la Spitalul CFR , spital suport COVID pentru asimptomatici şi cazurile uşoare, au existat cel puţin doi pacienţi a căror stare de sănătate s-a degradat, devenind critică. Aici nu există compartiment de Terapie Intensivă, iar medicul ATI este chemat de acasă să intervină. Chiar dacă este spital suport pentru pacienţii asimptomatici şi cei cu forme sub medii, aproape toţi pacienţii prezintă comorbidităţi, ceea ce complică tratamentul dar şi evoluţia lor.

„Au afecţiuni cardiace, gastrointestinale, hepatice. Au fost cazuri cu probleme medicale deosebite dar nu de fiecare dată legat de evoluţia COVID ci de evoluţia unei comorbidităţi care s-a decompensate, fie înainte de transfer la noi , fie în perioada de spitalizare de aici. Am avut două cazuri care s-au decompensate chiar înainte de transfer şi i-am primit. Acum facem o triere mai riguroasă a cazurilor. Neavând suport de Terapie Intensivă, la un caz care se agravează fie chemăm medicul ATI de acasă, fie solicităm transferul, care se realizează mai greu“, a declarat Mihai Glod, managerul Spitalului CFR. În privinţa numărului de locuri destinate celor cu COVID 19, unitatea medicală mai dispune de aproximativ 25 de paturi. „De la Spitalul de Boli Infecţioase au fost transferaţi în cursul zilei 16 pacienţi. Nu pot să vă spun câţi vor mai fi transferaţi astăzi (ieri – n.r.). Până în acest moment suntem în jur la 45 de cazuri din 70 de locuri existente“, a mai adăugat Mihai Glod.

Apel la populaţie: respectaţi măsurile!

In condiţiile în care la nivel naţional s-a urcat de câteva zile la un plafon de peste 300 de infectaţi pe zi, medicii atrag din nou atenţia asupra măsurilor de protecţie pe care populaţia trebuie să le respecte. „Să sperăm că, având în vedere aceste cifre dar şi semnalul tras de medicii de la toate spitalele mari din ţară, cetăţenii vor înţelege să respecte măsurile de prevenţie. Ne place să mergem la mall, dar trebuie să purtăm mască, ne place să mergem în livada de cireşi, dar trebuie să spălam foarte bine fructele şi mâinile cu apă şi săpun, ne place să ne plimbăm prin parc, dar trebuie să păstrăm distanţa socială ca să ne protejăm pe noi şi pe cei dragi. Aşa vom putea preveni o supraglomerare a spitalelor. Noi, medicii, avem nevoie de sprijinul populaţiei ca să trecem cu toţii peste acestă epidemie“, a spus Carmen Dorobăţ.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.