O cafea fără zahăr, multă apă, mers pe jos și pauză alimentară. Acesta e tratamentul după excese alimentare. Prima oară, primeşte ajutor vezicula biliară, cea care se ocupă direct de grăsimi.

Pauză alimentară lasă tot organismul să se refacă după excese. După pauză, legumele mestecate îndelung sunt o soluţie. Prin masticaţie se secretă instantaneu, în salivă, enzime, care încep digestia glucidelor. Acest detaliu fiziologic ne spune că glucidele nu se exclud de la nicio masă. Şi ne mai spune că masticaţia este vitală.

Masticaţia legumelor ca atare înseamnă că pancresul de pregăteşte, în mod corect, să le folosească sub formă de energie. Dar mai ales în această perioadă – legume ca atare şi nu sucuri de legume ori fructe. Acestea trebuie excluse inclusiv din alimentaţia copilului.

Dr. Iolanda Vivisenco, medic primar pediatru: „La ora actuală sucurile de legume sau de fructe nu fac parte din alimentaţia copilului, niciun medic nu o să recomande suc de legume sau fructe care se folosea în trecut ca şi paşi de diversificare, dar la ora actuală e clar ştiu că sucurile de legume şi fructe nu sunt sănătoase pentru că ele reprezintă o cantitate mare de zahăr care trece prin organism repede cu repercurisiuni asupra dezvoltării pancreasului, cu risc de diabet la vârsta mică.”

În privinţa legumelor, acestea sunt excelente – tăiate în curburi masticabile. Aceleaşi legume însă, fie crude fie fierte, capătă indice glicemic mare, odată ce le pasaţi. Adică o supă – cremă este doar o agresiune pentru pancreas şi nu un aliment sanogen. Indice glicemic mare înseamnă că pancreasul descarcă rapid insulina.

Dr. Antonela Burlacu mecic primar endocrinolog: „Rapid înseamnă rău, adică insulina se descarcă repede, vine repede, bagă repede glucoza în celulă, ceea ce duce la creşterea rezistenţei la insulină şi la creşterea ţesutului adipos. Această insulină care tot vine şi plecă vine şi pleacă crează stări de oboseală şi simţi iar nevoia să mănânci dulce.”

Şi aşa apare cercul vicios- adică rezistența la insulină, obezitate şi diabet. Şi în toată pauza alimentară nu uitaţi de cafea fără zahăr ori alţi îndulcitori.

Până la 3 ceşti de cafea fără zahăr, fără alţi îndulcitori înseamnă doză de siguranţă în privinţa acestei băuturi. Medicii spun că, după cafea, metabolismul devine mai activ şi mobilizează depozite grase. Dar doar în contexul în care beţi o cafea şi apoi mergeţi pe jos. În ritm alert!

După mese prea grase, vezicula biliară va fi depăşită. Primul simptom? Greaţă. Bila sau fierea este un lichid produs de ficat şi stocat în vezicula biliară. Odată ce mâncaţi, acest lichid descompune grăsimea. Cafeaua amplifică activitatea veziculei biliare. Adică va participa mai intens la metabolizarea grăsimilor.

 

Sursa: stirileprotv.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.