Se schimbă vremea radical în România. După ce, timp de săptămâni întregi, am avut parte de vreme de primăvară în plin sezon rece, acum vine iarna în România! Județe întregi vor fi lovite de de ninsori și viscol. Alertă meteo ANM.

Se schimbă radicală vremea în România. După ce timp de săptămâni întregi am avut parte de o vreme de pimăvară în plină iarnă, meteorologii ne dau vești extrem de proaste. Județe întregi vor avea parte de o schimbare radicală a vremii.

Județe întregi sub avertizare de ninsori și viscol

Cei de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă până joi dimineaţa în zonele montane din zece judeţe.

Conform meteorologilor, în intervalul 6 ianuarie, ora 18:00 – 7 ianuarie, ora 10:00, în Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, îndeosebi la altitudini de peste 1.400 de metri, unde vântul va avea intensificări cu rafale de 70 – 80 km/h şi va fi viscol ce va determina scăderea semnificativă a vizibilităţii.

Judeţele vizate de Codul galben sunt: Alba, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu şi Vâlcea.

Cod galben de precipitații

Pe de altă parte, începând de miercuri, de la ora 14:00, până sâmbătă, la ora 10:00, va fi în vigoare o informare meteo de precipitaţii moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, ce vizează majoritatea regiunilor. În intervalul menţionat, vor fi perioade în care se vor semnala precipitaţii, îndeosebi în sud-vest, precum şi în zonele montane şi submontane, unde se vor acumula peste 25 – 35 l/mp.

De asemenea, vor predomina ploile, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (8/9 ianuarie), precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, cu precădere în zona deluroasă a Olteniei, Munteniei şi local în Transilvania şi Moldova.

La munte, pe tot parcursul intervalului, temporar va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, mai puţin în după-amiaza şi în seara zilei de miercuri (6 ianuarie), când la altitudini mai mici de 1.400 de metri, precipitaţiile vor fi mixte şi vor favoriza depunerile de polei, mai spun cei de la ANM.

Vântul va avea intensificări cu precădere în zonele montane, iar local şi temporar şi în celelalte regiuni, în general, cu viteze de 40 – 60 km/h. ANM precizează că, până la începutul săptămânii viitoare, temporar vor mai fi precipitaţii mai ales în jumătatea de sud a ţării şi la munte.

Sursa: capital.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.