404 Not Found


nginx
Emil Boc il ataca pe Vlad Voiculescu pe tema finantarii centrelor de vaccinare: “Ar insemna sa luam bani de la crese, de la bursele pentru elevi, de la sanatate, de la spitale” – Pauza La Birou

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, ii raspunde ministrului Vlad Voiculescu pe tema fondurilor necesare organizarii centrelor de vaccinare.

Boc sustine ca bugetul 2021 inca nu a fost adoptat, iar primariile isi adopta oricum bugetul la 45 de zile dupa aceea. “Ar insemna sa luam bani de la crese, de la bursele pentru elevi, de la sanatate, de la spitale, de la iluminatul public pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare si in aceste conditii, am cerut politicos, dar ferm in acelasi timp, ca in aceasta ordonanta de urgenta pe care Ministerul Sanatatii o pregateste sa nu ignore problema finantarii”, a explicat Emil Boc la Digi24.

“Este un principiu larg, european recunoscut, ca nicio sarcina nu poate fi atribuita in plus administratiilor locale fara sa-i acorzi sustinerea financiara aferenta. Se pare ca la Ministerul Sanatatii acest lucru nu s-a inteles suficient, noi de acest lucru am fost nemultumiti si am sesizat Ministerul Sanatatii pentru acest aspect. Toti primarii sunt extrem de dedicati sa se implice si sa sustina procesul de vaccinare, pe care il consideram de interes national. Ne dorim sa fie o reusita”, a mai declarat primarul de la Cluj-Napoca.

El a spus ca 70 la suta din personalul aflat in subordinea Primariei sale doreste sa se vaccineze, iar la Cluj trebuie organizate 13 centre de vaccinare. Emil Boc sustine ca un coleg primar de la Braila a facut un calcul si ar fi nevoie de o jumatate de milion de euro pe luna pentru a asigura functionarea centrelor de vaccinare si plata personalului. Pentru sase luni, ar fi nevoie de circa trei milioane de euro.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, s-a declarat, sambata, “mirat” de faptul ca Asociatia Municipiilor din Romania a ales sa reactioneze si sa reclame public lipsa de finantare pentru centrele de vaccinare anti-COVID. Intr-o interventie telefonica la Digi 24, ministrul a spus ca presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, Emil Boc, are atat numarul sau de telefon cat si numarul de telefon al prim-ministrului.

Vizibil revoltat de cele spuse de Vlad Voiculescu, Emil Boc a replicat:

“Nu se respectă termenul de 10 zile prevăzut de lege în vederea consultării cu privire la emiterea unei ordonanțe de urgență. E clar că nu poți de vineri pe luni să spui că sunt 10 zile. Apoi, nu cred că trebuie ca fiecare primar să-l sune pe primul ministru pentru o problemă ce ține de competența unui ministru de resort. A scris cu mânuța domniei sale, ministrul Sănătății, articolul 6 din Ordonanță care menționează că ‘pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 din bugetul autorităților locale se asigură fondurile necesare pentru organizare, dotare, operaționalizare, pentru plata personalului medico-sanitar’. Dacă tot avem o viziune europeană, orice ministru ar trebuie să știe că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Trebuie alocate resurse financiare suplimentare. Asta nici la un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face, darămite la acest nivel. Primarii din Asociația Municipiilor sunt extrem de revoltați de această abordare și atitudine a ministrului Sănătății, care ignoră niște principii fundamentale după care se conduce Uniunea Europeană. Nu știu în alte locuri unde a condus domnul ministru, dacă a condus tot după aceleași principii, dar avem pretenția la respectul pe care-l merită acești primari care reprezintă mai mult de jumătate din populația României și mai mult din 70% din PIB-ul României. Ministerul Sănătății să-și asume răspunderea, nu să plimbe hârtia în stânga și în dreapta. Ministrul răspunde pentru ceea ce propune!” a spus Boc.

Sursa: ziare.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.