Testarea clinică internațională a tratamentului cu plasmă provenită de la pacienții vindecați de Covid a fost oprită la pacienții cu forme grave de Covid-19 și care au nevoie de terapie intensivă pentru că nu are vreun beneficiu asupra lor, arată luni autorii studiului clinic, relatează Reuters.

Decizia luată de liderii testului REMAP-CAP (Randomized Embedded Multifactorial Adaptive Platform for Community-acquired Pneumonia) a venit după o analiză inițială a peste 900 de participanți grav bolnavi de la ATI a căror stare nu s-a îmbunătățit după tratamentul cu plasmă bogată în anticorpi prelevată de la oameni care s-au recuperat după boala pandemică.

 

“Nu au existat dovezi ale unui prejudiciu asociat cu administrarea de plasmă convalescentă” (și) studiul continuă să recruteze pacienți spitalizați cu COVID-19 care sunt moderat bolnavi, dar care nu sunt în terapie intensivă, au spus oamenii de știință care conduc studiul într-un comunicat.

 

“Este plauzibil din punct de vedere biologic ca pacienții care nu produc anticorpi la momentul terapiei cu plamă convalescentă și acei pacienți cu virus în exces să beneficieze mai mult decât alții. Analizele noastre suplimentare vor explora acest lucru”, a spus Manu Shankar-Hari, un clinician și profesor de medinică de terapie intensivă la spitalul britanic Guy’s and St Thomas’, care este unul dintre conducătorii studiului.

 

El a adăugat că analiza inițială nu a evaluat efectele plasmei la pacienții spitalizați cu boală mai puțin severă. Aceasta “rămâne o întrebare foarte importantă” și va continua să fie explorată în procesul în curs, a spus el.

 

Ipoteza care stă la baza utilizării plasmei convalescente ca tratament potențial pentru pacienții cu COVID-19 este că anticorpii pe care îi conține ar putea neutraliza virusul, oprindu-l să se multiplice și oprind leziunile de țesut.

 

Dar această analiză inițială care a condus la suspendarea înscrierii pacienților cu forme severe a arătat că există o probabilitate foarte scăzută – 2,2% – că a redus ratele de deces sau a scăzut numărul de zile în care pacienții au avut nevoie de terapie intensivă.

 

“De ce plasma convalescentă nu pare să îmbunătățească rezultatul la pacienții grav bolnavi cu COVID-19 internați la ATI nu este încă cunoscută. Cu toate acestea, se poate datora faptului că leziunile pulmonare sunt prea avansate pentru ca plasma convalescentă să facă diferența”, a spus Alexis Turgeon, un medic de terapie intensivă și profesor la Universitatea Laval din Canada, care lucrează, de asemenea, la studiu.

 

REMAP-CAP este un studiu clinic internațional care explorează tratamente potențiale pentru COVID-19. Acesta a recrutat deja 4.100 de pacienți cu COVID-19 la peste 290 de locații clinice din Europa, America, Asia, Africa și Australia.

 

Descoperirile separate ale REMAP-CAP au arătat săptămâna trecută că tratarea pacienților grav bolnavi de COVID-19 cu medicamentele RoActemra, produs de Roche, și medicamentul pentru artrită Kevzara, produs de Sanofi, au îmbunătățit semnificativ ratele de supraviețuire și a redus timpul în care pacienții au nevoie de terapie intensivă.

 

Studiul analizează, de asemenea, efectele potențiale ale unei game de alte terapii existente, inclusiv medicamente anticoagulante, agenți antiplachetari, antibiotice, statine și vitamina C.
Sursa: hotnews.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.