404 Not Found


nginx
Ministrul Mediului a anunţat o nouă taxă: „Vine în câteva săptămâni!” Cum îşi pot recupera românii banii – Pauza La Birou

Ministrul Mediului a anunşat că proiectul Hotărârii de Guvern care va introduce o taxă pe ambalaje va fi elaborat în câteva săptămâni. Taxa vine în sprijinul creşterii gradului de reciclare a ambalajelor.

Ministrul Mediului a anunţat o nouă taxă. Astfel, consumatorul final va plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la trei litri, excepţie făcând ambalajele lactatelor.

Ministrul Mediului a anunţat o nouă taxă. Ce trebuie să ştie toţi românii

Banii urmează să fie recuperaţi în urma reciclării deşeurilor la automate amplasate special.

„Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică. Luni (11 ianuarie, n.r.) am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri.

Mâine, marţi, o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi la sate (…)

În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea concepută Hotărârea de Guvern. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la Antena 3.

Ministrul a explicat că garanţia plătită va fi recuperată de către clientul final prin introducerea recipientului de plastic, sticlă şi aluminiu în automatele speciale.

„A trecut de consultarea publică (proiectul). În momentul de faţă încorporăm observaţiile în textul Hotărârii. Proiectul va fi lansat până în primăvară, astfel încât să se facă până în 2022 investiţiile în aceste automate, în logistica pe baza căreia se colectează apoi din fiecare cătun, din fiecare sat, din fiecare comună ambalajele returnate şi ajung practic la reciclat”, adăugat acesta.

Sursa: romaniatv.net

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.