404 Not Found


nginx
Ce au in comun joburile care iti aduc satisfactie ? – Pauza La Birou

Successful business woman

Mergi dimineata cu placere la locul de munca ? Iti face placere cand dai din intamplare peste seful tau sau brusc, te loveste un sentiment de anxietate?

Job-urile care ii fac fericiti pe angajati, indiferent de domeniul de activitate, au cateva aspecte in comun. De la sefi pe care ii respecti, la colegi cu care iti face placere sa colaborezi, la sentimentul de independenta.

Unul dintre indicatorii care te ajuta sa constientizezi daca esti la locul de munca potrivit pentru tine, este cum raspunzi la intrebarea : unde te vezi peste 5 ani ? Te poti vizualiza lucrand si in urmatorii 5 ani la aceasta companie? Daca raspunsul este unul negativ, atunci poate, e timpul sa incepi sa aplici pentru un alt job, unde aptitudinile tale sa faca diferenta.

Ce au in comun joburile BUNE ?

1. Un superior pe care sa il admiri

Sefii sunt cei care dau tonul unei organizatii. Daca seful tau este o persoana care te inspira, esti un angajat norocos. Satisfactia la locul de munca creste atunci cand sefii se ridica la inaltimea pozitiilor pe care le ocupa, actioneaza cu integritate si comunica onest si transparent. In felul acesta, angajatii din subordine vor simti nevoia sa se alinieze acelor valori si sa depuna tot efortul pentru a-si exercita cat mai bine atributiile.

Pe de alta parte, atunci cand seful se afla in cealalta extrema, atmosfera la locul de munca ii poate determina pe angajati sa se simta mizerabil, acesta fiind si principalul motiv pentru care isi dau demisia.

2. Un sef care iti sustine dezvoltarea profesionala

Atunci cand seful tau se comporta mai degraba ca un coach, si nu ca un coordonator de sarcini, iti permite sa te extinzi, iti da noi atributii sa-ti demonstrezi calitatile, si acest lucru este motivant. Iti atribuie proiecte noi si interesante si iti permite sa le gestionezi. Desigur, verifica sa vada cum te descurci, dar mai mult pentru a-ti oferi suportul acolo unde este necesar. Iar atunci cand ai dus proiectul la sfarsit, iti ofera creditul bine meritat pentru aceasta realizare.

Cand seful tau vrea sa reusesti si are incredere in tine ca vei reusi, vei simti satisfactia la locul de munca.

Companiile care pun accentul pe angajatiilor lor sunt constienti ca pe langa siguranta financiara, satisfactia si fericirea la locul de munca vine si din crearea de oportunitati pentru ei. ( ex. Oferirea de traininguri constante, cu certificari pe diferite domenii)

3. Te simti ca un mic antreprenor in cadrul companiei

De ex. Intr-o zi, seful tau te intreaba cum crezi ca poti sa-ti imbunatatesti activitatea si dupa ce iti asculta ideile, iti da unda verde sa ti le urmezi. Mai mult decat atat, nimeni nu te verifica sa vada daca te tii de cuvant, dar asta nu conteaza, pentru ca acest simplu gest si vot de incredere, te determina sa vii cu entuziasm luni dimineata si nu te gandesti sa vina ziua de vineri.

Niciodata nu te-ai simtit mai productiv de atat.

4. Seful tau, seful sefului tau si compania isi respecta promisiunile

Cand ai venit la interviu, probabil nu ai primit salariul pe care ti l-ai dorit, dar seful tau ti-a promis o evaluare dupa 6 luni de zile, insotita de o crestere si asa s-a intamplat. Sau poate ca dupa primul an, ai cerut o promovare. Ti s-a spus ca este prea devreme, dar ai primit promovarea dorita dupa inca un an.

Cand lucrezi pentru cineva care isi respecta promisiunile, vei fi productiv, creativ si vei gasi satisfactie in ceea ce faci, pentru ca practic ti se seteaza noi si noi obiective de atins care in mod negresit duc la dezvoltarea ta profesionala si la recompensa financiara.

5. Seful tau acorda importanta comunicarii cu angajatii

Atunci cand ai nevoie sa vorbesti cu seful tau, poti sa o faci pentru ca este deschis si isi face timp pentru asta si va trata ideile tale cu interes si consideratie, fara sa te faca sa te simti stupid ca ai apelat la el. Te face sa simti ca este bucuros sa te ghideze.

Atunci cand ai nevoie de un feedback, isi va face timp in programul lui pentru tine. Se va comporta ca un mentor, nu ca un sef.

6. Colegi cu care iti face placere sa lucrezi

Atunci cand relatiile cu colegii sunt bune, esti fericit sa dai o mana de ajutor cand este nevoie. Vei simti apartanenta la o echipa bine conturata.
Lucrand cu oameni prietenosi si grijuluii se creaza bazele unei relatii de incredere, a unei atmosfere de familie, angajatii sunt prieteni intre ei si isi petrec timp impreuna si in afara companiei, facand astfel sa dispara eventuale tensiuni si formalitati care ar putea sta in calea unei eficiente colaborari.

In anumite companii, socializarea la locul de munca poate fi vazuta ca o pierdere de timp, insa in companiile care isi doresc o echipa stabila, cu oameni care sa vina cu drag dimineata la munca, in aceste companii exista o cultura care incurajeaza dezvoltarea relatiilor interpersonale

7. Te regasesti in valorile companiei

Vei gasi satisfactie adevarata la locul de munca atunci cand valori companiei se aliaza, valorilor tale. Un studiu recent a demonstrat ca 70% dintre angajati sunt mult mai devotati jobului lor atunci cand scopul companiei devine si scopul lor.

8. Te simti apreciat

Sa auzi un Multumesc spus din suflet, la locul de munca te va face sa te simti apreciat. Te va face sa simti ca ai un rol esential in echipa si asta se adauga la satisfactia de a veni zi de zi la locul de munca. Daca esti suficient de norocos sa ai un sef care te felicita pentru realizarile tale, in fata echipei, sunt sanse mari sa te simti total implicat in munca ta.

Pe langa recunoasterea meritelor, iesirile cu echipa pot aduce un plus moralului tau. Sa sarbatoresti cu echipa la masa de pranz, sau un teambuilding, te apropie de colegi si va face minuni, incurajand o atitudine pozitiva fata de mediul de lucru.

Bonusuri precum, un abonament la sala, de servicii medicale, diferite discount uri la firme partenere iti pot da sentimentul ca esti apreciat la locul de munca.

9. Compania este in crestere

Fie ca lucrezi in cadrul unui start up sau intr-o companie care are decenii de ani de activitate, reprezinta o provocare pentru cariera ta, sa faci parte dintr-o companie care se afla intr-un punct bun si este tot mai bine de la an la an. Sunt mai putine sanse sa fie in situatia de a renunta la anumiti angajati, in plus este mai mult loc pentru dezvoltare profesionala.
Sa fii convins ca top managementul stie exact ce are de facut pentru a asigura ascensiunea companiei iti ofera sentimentul de stabilitate.
De asemenea mai sunt si alte aspecte care ti poti asigura satisfactia, deloc de neglijat:

Compania pentru care lucrezi:

1. Iti asigura suportul logistic de care ai nevoie, inclusiv sa poti lucra de acasa/
2. Ofera spatii de recreeze pentru angajati
3. Iti ofera libertatea si flexibilitatea necesara pentru a avea un raport sanatos intre viata profesionala si cea personala
4. Atat seful tau cat si colegii sunt persoane evoluate, educate cu un nivel ridicat de inteligenta emotionala

Concluzie

Daca esti in cautarea unui loc de munca, stabileste care sunt must urile acestuia, care ti-ar imbunatati calitatea vietii profesionale.

Nu are niciun rost sa-ti pierzi timpul in cadrul unei companii care nu-ti ofera satisfactie. Meriti sa lucrezi intr-un mediu armonios, care sa-ti ofere sansa sa te dezvolti, cu oameni cu care sa iti faca placere sa colaborezi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.