Trezitul de dimineata poate fi un chin, pentru unii, iar pentru altii, cu obiceiuri sanatoase, poate veni de la sine, inainte sa sune alarma :).
Cu siguranta, daca te regasesti printre cei pentru care, diminetile sunt dificile, vrei sa schimbi asta, si sa cultivi noi obiceiuri, sanatoase, pentru ca trezitul greu de dimineata inseamna nu doar greutatea cu care te dai jos din pat. Trezitul greu iti afecteaza calitatea zilei, iti strica buna dispozitie, iti reduce energia si iti afecteaza si productivitatea.
Obiceiuri de calitate inseamna si o viata de calitate. Diferenta intre obiceiuri sanatoase si obiceiuri toxice, inseamna si sa pierzi sau sa castigi o oportunitate, lucru care de multe ori, tine de starea noastra de spirit.
Iata cateva obiceiuri matinale pe care trebuie sa le schimbi, daca vrei sa ai dimineti mai frumoase si zile cu performanta si productivitate maxima:
1. Amani alarma
Cand suna alarma, dimineata, exista o tentatie sa o amani, si sa continui in lumea viselor, pentru inca 5 minute, in plus, macar. Dar, trebuie sa fii constienta ca ai o rutina de pregatire, pentru ziua in curs, care va fi afectata de cateva minute, de stat in pat, iar acea disciplina respectata, sau nu, va hotari cum va arata, restul zilei tale.
Poate parea un gest minor, dar amanarea alarmei, va crea in subcostientul tau, obiceiul amanarii in mai multe arii, si vei avea tendinta de a lua decizii comode, si sa amani constant actiuni care cer eforturi.Si nu uita, cum adormi seara va avea un impact asupra modului in care te simti dimineata.
2. Verifici telefonul si retelele de socializare
Reflexul de a verifica ce se intampla pe retetele de socializare, la prima ora a diminetii, afecteaza productivitatea. Dimineata, trebuie sa te concentrezi pe propria persoana, sa te alimentezi, sa te reincarci, sa primesti energia de care ai nevoie pentru a face fata unor noi provocari. Mediteaza, hidrateaza-te, fa niste exercitii usoare, asculta un podcast funny, dimineata trebuie sa fie despre tine!
3. Sari peste micul dejun, sau alegi un mic dejun nesanatos
Micul dejun trebuie sa fie bogat in nutrienti pentru a incepe ziua, altfel daca sari peste micul dejun sau mananci snack-uri toxice, risti sa fii indispusa si irascibila.
4. Iei decizii improvizate
Planificarea si organizarea sunt extrem de importante pentru a avea rezultate bune.Cand iti planifici activitatea ai posibilitatea sa te pregatesti, sa prioritizezi, sa analizezi si sa observi detalii, si astfel scad sansele sa iei decizii nefondate. Cand iti incepi activitatea si esti nepregatit, iei decizii improvizate, actionezi dezorientat, iar prin asta iti cresti si nivelul de stres fizic si mental. Practic creezi un cerc vicios, care duce la o performanta slaba.
Cateva tips uri:
-organizeaza-ti activitatea si rutina zilnica
-prioritizeaza sarcinile in ordinea importantei lor
-seteaza un timp de realizare a fiecarei sarcini
-lasa o marja de timp pentru fiecare task, cateva minute in plus
-Incepe munca efectiv
-Bifeaza ce ai rezolvat
-Recompenseaza-te
Planificare adecvata este un must pentru a lucra in deplina concentrare, cu un nivel mai scazut de stres si performanta ridicata.
5. Incepi ziua fara dus
Este un gest simplu, dar de importanta majora. Sa incepi ziua cu un dus scotian, sa alternezi cald, cu rece, activeaza anumiti hormoni care iti ajuta nivelul de performanta. De asemenea, te simti fresh si mirosi frumos, ceea ce te face sa te simti bine in pielea ta.
6. Esti negativista
Aici nu ma refer neaparat la gandurile tale, ci la ceea ce “consumi” dimineata. Ce asculti, la ce te uiti, ce citesti, etc.
Nu alimenta negativitatea, dimineata. Inconjoara-te de informatii care-ti dau optimism, care-ti cresc energia si care te binedispun.
7. Nu aerisesti casa.
Dupa ce te trezesti, nu lasa draperiile trase. Ofera-i corpului tau semnalele pentru a intra in starea de alerta, pentru o noua zi. Lasa lumina sa patrunda in casa, deschide larg ferestrele pentru a te bucura de aerul proaspat al diminetii. Este cel mai simplu mod de a-ti energiza organismul.
8. Nu te hidratezi
Multi dintre noi, uita sa se hidrateze dimineata. Sa bei apa, imediat ce te-ai trezit, iti activeaza metabolismul si te ajuta sa te trezesti si sa te simti energica.
Tine cont ca 8 ore de somn, au insemnat si 8 ore de privare de apa pentru corpul tau.
Hidratarea de dimineata, pe langa faptul ca te trezeste este si un obicei sanatos, care te ajuta in lupta cu kilogramele in plus, imbunatateste imunitatea, detoxifica, iti mentine pielea sanatoasa, etc
9. Lasi patul nefacut
Expertii au stabilit ca a aranja patul, dimineata iti cultiva in subconstient, o atitudine de organizare si planificare. Printr-un gest simplu, dai semnale creierului tau ca a inceput o noua zi, de planificare si organizare si task uri de rezolvat.
10. Te trezesti la ore diferite
Cand te trezesti zi de zi la aceiasi ora, se creeaza un automatism biologic si te trezesti si fara alarma, si corpul tau deja are energia, pentru o noua zi, fara eforturi, ceea ce iti va creste enorm nivelul de performanta.
11. Te plangi
Multi oameni care se trezesc dimineata, se plang, se plang de cat de devreme este, se plang ca pleaca la job, se plang ca sunt obositi, etc
Pe langa faptul ca sunt o companie neplacuta, pentru ca este obositor sa asculti un om care mereu se lamenteaza de ceva, isi fac un deserviciu lor insisi. Lamentarea constanta transmite corpului semnale negative, care se vor regasi in lipsa de motivatie, de energie, etc.
Aminteste-ti sa inlocuiesti obiceiurile daunatoare, cu unele sanatoase, pentru a trai o viata care sa te implineasca.