Cei dintre noi, obisnuiti, cu activitate profesionala continua, timp indelungat, cunosc care sunt provocarile, atunci cand vanezi un nou loc de munca, fara a mai avea un loc de munca actual. Starile de anxietate, efortul constant, asteptarea, dezamagirea, fara nicio certitudine cand vor lua sfarsit, conduc la un adevarat rollercoaster emotional. Ca sa nu mai vorbim, de piata muncii care devine din ce in ce mai competitiva si mai confuza, pe masura ce tehnologia si inovatia continua sa schimbe vechile reguli, stabilind noi moduri de a lucra, de a rezolva diverse task-uri.

Acestea fiind spuse, nu este deloc surprinzator ca mentinerea sanatatii atat din punct de vedere mental, cat si fizic, in timpul cautarii de job poate fi o adevarata lupta. Sunt putine situatii, in viata, atat de stresante, ca vanatoarea de joburi.

Simptomele stresului pot fi :

Simptome de ordin emotional: agitatie, frustrare, schimbare brusca de dispozitie; te simti depasita si complesita, simti ca pierzi controlul, sau simti nevoia urgenta de a detine controlul; dificultati in a te relaxa si a-ti opri gandurile, stima de sine redusa, singuratate, neputiinta, inutilitate, depresie; nevoia de a-i evita pe ceilalti.

Simptome de ordin fizic: fara energie, dureri de cap, probleme digestive: diaree, constipatie si greata; diferite nevralgii, tensiune musculara; dureri in piept, tahicardie, insomnii, pierderea apetitului sexual, nervozitate si tremurat, dificultati la inghitire, bruxism si lista poate continua.
Simptome de ordin mental: stare de ingrijorare constanta, dezorganizare, lipsa de concentrare, judecata slaba, pesimism, tendinta de a vedea doar partea negativa a lucrurilor.

In mod categoric, toate aceste simptome, pot avea un impact semnificativ asupra ta si pot face procesul de cautare a unui job, si mai anevoioasa. Deci, cum faci sa-ti mentii sanatatea si cum sa te mentii echilibrata emotional in timp ce iti cauti job?

Fii constienta de tot ceea ce ai
Un loc de munca este doar un aspect, din viata ta, nici macar nu poti pune semnul egal intre un loc de munca, ce iti lipseste in momentul de fata, si viata ta profesionala. Nu-ti poti anula partea de viata profesionala, doar pentru ca acum nu ai activitate. Fostul job, sau viitorul job, reprezinta doar o fila, un capitol, din tot ceea ce inseamna cariera ta. Cand esti concentrata pe gasirea unui loc de munca, este posibil sa iti pierzi interesul fata de celelalte aspecte din viata ta. Si aici ma refer de la modul in care te ingrijesti, la plata facturilor, la cum te alimentezi, la sport, la viata de familie, prieteni etc. Sa nu acorzi importanta cuvenita acestor lucruri, poate avea un impact extrem de negativ asupra ta si te poate trage in jos. Asigura-te ca mentii un echilibru realist si adecvat intre tot ceea ce inseamna viata ta, la modul general si search-ul unei noi oportunitati profesionale.

Nu uita imaginea de ansamblu
Cand esti somera si te lupti sa-ti gasesti urmatorul job, poate parea ca intregul tau univers se naruie. Aceasta perspectiva este si nesanatoasa, dar nici nu te ajuta cu nimic; te poate lasa fara pic de stima de sine, concentrare si motivatie si creezi un blocaj, chiar in calea gasirii unui alt job. Dupa cum am precizat si mai sus, locul tau de munca este doar un aspect din viata si identitatea ta, si cautarea unui nou job poate fi o oportunitate pentru ceva mai bun, daca iti mentii o perspectiva sanatoasa, asupra lucrurilor.

Gaseste sprijin
Cand trecem prin provocari dificile, in viata, este de mare ajutor, sa ne bucuram de sprijinul celor dragi pentru a depasi acele momente. Cu totii avem nevoie sa simtim prientenii si familia aproape, in perioadele de stres si este valabil si in aceasta situatie. Daca ai nevoie de sfaturi, de o directie, sau de perspectiva cuiva, caruia ii pasa de tine si in care ai incredere, atunci apeleaza fara ezitari.

Fii deschisa la schimbare
Adevarul este ca, cei mai multi dintre noi, incepem cautarea unui nou loc de munca, setati cumva, pe un anumit gen de job, intr-o anumita industrie, sau departament, restrictionand practic optiunile. Poate ca, uneori, functioneaza si gasim exact ceea ce cautam, dar la fel de probabil este sa ne limitam singuri, si sa pierdem anumite oportunitati. Largindu-ti orizontul profesional, ceea ce uneori inseamna sa imbratisezi o noua cale si noi obiective, poate sa-ti creasca sansele in drumul catre succes, si sa descoperi lucruri noi despre tine, pe parcurs.

Daca esti in febra cautarii unui nou loc de munca, trateaza acest aspect, cat mai serios posibil, dar nu permite ca asta sa-ti afecteze sanatatea si starea de bine. Sanatatea si echilibrul emotional joaca un rol extrem de important in drumul tau catre succesul profesional.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.