Este foarte usor sa ne imaginam cariera perfecta, cu un circuit neintrerupt, de la inceput si pana la varsta pensionarii. Dar, realitatea ne dovedeste de multe ori, contrariul. Viata poate fi imprevizibila si sa strice parcursul planificat si acelora, care sunt cei mai obsedati de control si mai organizati dintre noi, determinand astfel, intreruperi ale activitatii profesionale. Poate a fost nevoie sa luam o pauza din motive de sanatate, sau sa avem grija de copil sau de un alt membru al familiei. Alteori, poate ai pierdut un job, si a durat mai mult decat te-ai fi asteptat, sa gasesti unul nou, sau poate pur si simplu, ti-ai dorit o pauza mai lunga, sa calatoresti si sa te deconectezi de tot. Indiferent de cauza, sigur nu esti singura. O pauza in cv-ul tau nu este sfarsitul lumii.

Iata cateva idei, despre modul cum poti aborda problematica, intreruperilor, din activitatea profesionala, cand esti in plin proces de recrutare pentru un job nou:

1. Fii sincera

Nu este o idee buna sa minti in CV, mai ales in era tehnologiei, cand o simpla cautare pe Google te poate sabota. In loc sa minti in cv, poti de exemplu sa cosmetizezi, putin situatia, incat pauzele sa nu fie atat de evidente. De exemplu, cand indici perioada de colaborare cu firma x, indica doar anii ca interval de timp, fara a preciza si lunile, cand ai inceput efectiv colaborarea si cand ai incheiat-o.

Minciuna in cv este un risc major, mai ales cand iti doresti o cariera, cand aplici la companii de renume, este un risc pe care nu merita sa ti-l asumi. Este in joc, pana la urma, reputatia ta de profesionist. Companiile de prestigioase, cu un riguros proces de recrutare, iti pot verifica trecutul profesional, ii pot contacta pe fostii angajatori pentru a cere recomandari in ceea ce te priveste.

2. Fii selectiva

Pentru anumite pozitii, cv ul tau nici nu trebuie sa includa orice colaborare, pe care ai avut-o, daca nu este relevanta cu cea pentru care aplici. Cu atat mai mult, acest aspect este valabil, daca ai deja experienta de 15-20 de ani, cu siguranta nu va avea niciun sens sa mentionezi, faptul ca ai impartit pliante la 19 ani, daca intre timp ai avut joburi cu adevarat relevante pentru profesionistul care esti astazi.

3. Fii productiva in perioada de pauza

Daca anticipezi o pauza de la viata profesionala, sau treci momentan, printr-o pauza, asigura-te ca te folosesti de aceasta perioada ca sa dobandesti skilluri noi, diferite certificari, care sa-ti usureze situatia si sa te faca atractiva in fata recrutorilor, cand decizi sa lucrezi din nou.

4. Fii pregatita sa vorbesti despre asta

Trebuie sa fii pregatita sa oferi niste motve pentru discontinuitatea din viata ta profesionala, pentru ca, mai mult ca sigur, va exista o curiozitate din partea angajatorului, in aceasta directie. Tine cont, in explicatiile pe care le vei da, ca ai tot dreptul sa mentii aceste explicatii, la un nivel general, fara multe detalii. Recrutarile nu se fac pe baza problemelor tale personale, sau de familie. Marea majoritate a oamenilor inteleg ca viata vine cu provocari si uneori trebuie sa faci o alegere.

Important este sa explici partile pozitive si sa ai argumente solide ca esti pregatita sa te intorci la munca.

Nu este o ipostaza comoda, cea in care trebuie sa explici de ce nu ai mai activat o perioada, profesional, mai ales daca motivele tin de sanatate sau de familie, de subiecte intime, insa trebuie sa fii pozitiva si sa te asiguri ca expui lucrurile in asa fel incat sa faci dovada ca esti un candidat de dorit, pentru respectivul post.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.