Toti ne dorim sa avem un cont de economii, pe care sa ne bazam, in situatii de urgenta, dar uneori ne blocam, cautand modalitati de a economisi.
Regasesti in acest articol cateva moduri creative de a face economii, pe care, daca le introduci in rutina ta zilnica, pe termen lung, te vor ajuta sa pui mai multi bani deoparte.

Organizeaza-ti bugetul

Cel mai eficient mod de a incepe sa faci economii, este sa-ti planifici cheltuielile. Pare simplu, la prima vedere, dar foarte putini oameni, chiar o fac. Presiunea este cu atat mai mica, sa te apuci de un plan, daca la sfarsit de luna, mai ai ceva bani in cont, insa atunci cand iti analizezi cheltuielile, observi cu certitudine, ca si asa, ai cheltuieli care nu se justifica, si ai fi putut economisi mai mult.

Economiseste in mod automat

Activeaza-ti in contul bancar, la data cand primesti banii, o plata automata in contul de economii. Obisnuieste-te, intai sa economisesti, si apoi sa cheltui ce a ramas, si nu invers.
O plata automata, in contul de economii, te salveaza de gandurile distructive de a le gasi vreo alta intrebuintare, acelor bani.

Planifica-ti meniul

Este o parte esentiala, atunci cand vrei sa eviti, cheltuieli inutile. In felul acesta eviti achizitionarea compulsiva de tot felul de produse, pe care apoi, ajungi sa le arunci. Fiecare produs din frigiderul tau trebuie sa fie incorporat intr-un meniu.
Planificarea meselor te ajuta si la crearea unei discipline, in directia asta, si reduce numarul meselor servite la restaurant.

Compara preturile in supermarket

In primul rand, ai planificat meniul, iar asta inseamna ca ajungi la cumparaturi cu o lista. Alege supermarketul, care are cele mai bune preturi, iar apoi cand doresti sa achizitionezi un anumit produs alege corect din punct de vedere calitate-pret.
De asemenea, urmareste ofertele la alimentele congelate. Pe termen lung, vei simti diferenta, daca achizitionezi cantitati mai mari, la preturi reduse, pe care le poti stoca in congelator.
La acest capitol, tine cont si de sanatatea ta. Cu cat te axezi mai mult pe achizitionarea produselor, pe care sa le gatesti tu, si mai putin pe tot felul de snack-uri, semi-preparate, cu atat vei iesi mai ieftin, si mai SANATOASA.

Renunta la abonamentul la sala

Sa te antrenezi, in mod regulat, este un lucru minunat pe care il poti face, pentru sanatatea ta si pentru corpul tau, dar nu este necesar sa platesti un abonament pentru asta. Nu renunta la sala, daca nu stai bine cu autodisciplina.
Totusi, daca stii sa te motivezi si singura, profita de zilele cu vreme buna si iesi la alergat, la plimbare, cu bicicleta, etc. In caz contrar, daca aceste activitati nu sunt pe placul tau, ai oricand la dispozitie, extrem de multe video-uri pe youtube, cu pilates, yoga, si alte tipuri de antrenamente.

Evita cumparaturile din impuls

Daca esti genul care intra intr-un magazin si nu poate iesi din el, fara sa fi cumparat o rochie, o jacheta, un obiect de decor, indiferent ca ai nevoie sau nu de acel lucru, opreste-te! Daca tocmai ai primit un email promotional si nu te-ai putut abtine sa nu-ti cumperi pantofii aia superbi, doar pentru ca erau la reduceri, opreste-te!
Ca sa reusesti sa economisesti, cumpara doar dupa ce, rational ai stabilit ca ai nevoie de respectivul lucru.

Ai grija de sanatatea ta

Poate nu suna a fi un mod foarte eficient de a economisi, insa pe termen lung, sanatatea te poate costa foarte mult, daca nu ai grija de ea, sa o pastrezi.

Ia-ti “pachetel” pentru pauza de pranz

Multe companii ofera, angajatilor, masa de pranz. Daca nu este cazul tau, pregateste-ti de seara, meniul pentru pranz si ia-l cu tine. Altfel, tendinta va fi, fie sa-ti cumperi tot felul de rontaieli, toxice, fie sa-ti comanzi,etc. In orice caz, daca vei face un calcul cu cat cheltui in fiecare zi cu ce consumi, la munca, s-ar putea sa ai o surpriza neplacuta.

Fa-ti cafeaua singura

Fa un calcul, cat te costa pe luna, daca iti iei cafeaua dimineata, de la cafeneaua din colt. Si daca mai adaugi si meniul zilnic, s-ar putea sa vezi unde se duc banii tai. Achizitioneaza-ti un pahar de coffee to go, cool, ca sa-ti faca placere sa-ti savurezi, zi de zi, cafeaua din el, si pregateste-ti cafeaua de acasa. Ca sa nu mai zic, ca sigur va fi si muult mai sanatoasa.

Vinde din lucrurile tale

Este un obicei sanatos, ca o data la 3 luni de zile, sa-ti faci ordine, in lucruri, pentru a-ti mentine garderoba aerisita si organizata. Selecteaza lucrurile, pe care, in mod evident, nu le porti, fie pentru ca le ai de ceva timp si nu-ti mai plac, fie nu mai sunt in trend, fie le-ai cumparat compulsiv, si nu ai avut niciodata nevoie de ele, si vinde-le online. Nu vei obtine, pe ele cat ai cheltuit, dar o parte din bani tot o vei recupera.

Fa-ti un fond de economii pentru urgente

Nu ma refer la economiile despre care am vorbit mai sus. Fa-ti un fond de economii pentru urgente, tocmai pentru a nu afecta fondul, gandit pentru termen lung, atunci cand apare ceva imprevizibil: cheltuieli medicale, reparatii auto etc. Un fond mai micut, dar care sa-ti asigure suportul, atunci ai nevoie de ceva extra.

Renunta la obiceiuri toxice

Exista anumite obiceiuri care nu-ti aduc niciun beneficiu, si care te pot costa foarte mult. De ex. Fumatul. Cu siguranta, daca esti fumator, si suma pe care o cheltui lunar, ai economisi-o, ai avea o surpriza frumoasa, la sfarsit de an.

Acestea au fost doar cateva idei, care te pot ajuta sa te tii de un plan de cheltuieli si sa reusesti sa economisesti mai mult, dar aplicand cateva dintre ele, vei vedea o diferenta, peste cateva luni de zile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.