Banii sau lipsa lor, dupa caz, reprezinta unul dintre principalii factori de stres, cu care ne confruntam zi de zi. Organizarea bugetului, poate parea coplesitoare, mai ales daca avem impresia ca nu prea avem ce organiza, si prin urmare, ramanem blocati intr-o zona de obiceiuri finanaciare nesanatoase.

Cum iti organizezi bugetul lunar ?

Stabileste cuantumul veniturilor

In primul rand, trebuie sa stabilesti ce suma iti intra in cont, lunar.
Pentru cei care sunt angajati si au un salariu fix este foarte clar. Daca esti printre cei care au un salariu fix si castiga si, din comisioane, sau esti barman si primesti tipsuri, organizeaza-ti bugetul, raportat la suma minima, suma fixa, garantata. Daca te raportezi la medie, este posibil ca intr-o luna mai slaba sa ramai descoperit, la anumite categorii de cheltuieli.

Fa o lista a cheltuielilor fixe

Urmatorul pas este sa faci o lista, care sa contina cheltuielile lunare fixe. ( ex. Chirie, facturi utilitati etc)

Evalueaza cheltuielile din ultimele luni

Odata ce ai stabilit care sunt veniturile lunare si cheltuielile fixe, stii ce bani sunt disponibili pentru cheltuielile “variabile”.
Ca sa-ti dai seama cat vrei sa cheltui pe fiecare categorie in parte, afla cat ai cheltuit pana acum, analizand, putin extrasele de cont.
Stabileste categoriile de cheltuieli:
-utilitati(cele fixe: electricitate, gaz, cablu, internet);
-transport (motorina, reparatii auto);
-alimente;
-mese in oras;
-cumparaturi fashion;
-produse de uz casnic;
-produse de ingrijire personala;
-petrecerea timpului liber: bilete la film, carti, filme;
-hobby uri.

Acestea sunt cateva exemple de categorii, pe care iti poti cheltui banii, ele probabil variaza, in functie de stilul tau de viata. Fa un plan, adaptat stilului tau.
In felul acesta iti vei da seama pe ce ti se duc banii lunar, si pe ce anume cheltui cel mai mult. E important sa analizezi istoricul a catorva luni de zile, pentru a crea o medie a obiceiurile tale.

Stabileste-ti obiectivele financiare

Acum ca stii cat de mult cheltui, este timpul sa hotarasti cat de mult mai vrei sa cheltui. Cu siguranta sunt anumite categorii, in legatura cu care ai ramas uimit, cat de mult poti cheltui, si probabil iti doresti sa reduci bugetul alocat in directia respectiva.

Prioritizeaza economiile

Cu totii avem o tendinta distructiva cand vine vorba de economii. Nu suntem invatati sa economisim. Asteptam sa vedem ce ramane, pentru a pune deoparte, pentru “zile negre”. Trateaza economisirea ca pe o cheltuiala fixa, ce poate deveni variabila, daca “mai ramane totusi ceva” la final de luna. Tendinta aceasta ne facem sa fim foarte comozi, in a ne rasfata, si daca totusi mai dispunem de un anumit buget, sa-l cheltuim, de cele mai multe ori, pe lucruri de care nu neaparat avem nevoie, si intr-un final sa observam ca au trecut luni de zile, in care nu am economisit nimic.
Fa din economisire, prima ta plata. In momentul in care ai primit banii, transfera o suma, la economii, sau fixeaza un transfer automat, la data din luna cand primesti salariul.

Urmareste-ti cheltuielile

Dupa ce ti-ai facut planul de cheltuieli, asigura-te, ca te tii de el. In cazul in care observi ca ai depasit limita la o anumita categorie, reduci de la alta. Important este sa respecti ceea ce ai stabilit, sa te obisnuiesti cu aceasta disciplina.

Dupa cum spuneam la inceputul articolului, intocmirea unui plan al cheltuielilor poate parea coplesitoar, dar este important sa te tii de el, si cu siguranta dupa cateva luni de zile, vei fi fericit ca ai facut-o, cand vei vedea beneficiile: economiile tale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.