404 Not Found


nginx
Revolta lui Atlas-“Biblia capitalismului”:”A este A” – Pauza La Birou

Revolta lui Atlas- “Biblia capitalismului”: “A este A”

Este o reala capodopera literara, atat prin profunzimea mesajului transmis, cat si prin valorile stilistice folosite de catre Ayn Rand.

  • Warning: Nu comanda aceasta carte, nu citi aceasta carte, nu-ti pierde timpul cu ea daca:
    -astepti ajutorul social si crezi ca ti se cuvine, desi esti apt de munca;
    -daca nu iubesti munca, indifferent ce calificari ai;
    -daca ai asteptari de la societate si de la altii sa ti se ofere, sa ti se dea, sa ti se faca
    -daca esti un parazit, fara dorinta pentru evolutie.
  • Citeste aceasta carte daca:
    -ai ambitii, vise si pasiuni;
    – iti doresti in permanenta sa evoluezi si faci eforturi in directia aceasta;
    -apreciezi munca, progresul, importanta unei inventii;
    -ai principii si valori
    -esti pragmatic si rational.

De ce am facut aceasta introducere? Pentru ca dupa ce am finalizat toate cele 3 volume, am avut curiozitatea, sa vad ce impact au lasat, printre cititorii din Romania. Curiozitatea mea a fost blocata si am ajuns sa ma intreb daca am citit aceiasi carte.

Am gasit urmatoarele pareri :

“Economia se duce pe copcă din ce în ce mai tare, până când devine aproape imposibil pentru oamenii muncitori să facă ceva, mai ales că cei capabili încep să dispară unul câte unul din cauza unui „John Galt” misterios care-i face să-și abandoneze afacerile.

Lumea din „Revolta lui Atlas” mi s-a părut mereu de carton, insuficient conturată, nerealistă prin extremele ei. Tezele propuse sunt duse la extremă și devin aproape caricaturi. Soluțiile sunt naive, ideea că poți face orice prin muncă, dacă ești o personă destoinică, fiind una pe care viața o cam infirmă. Iar ideea că iubirea adevărată poate înflori doar între oameni geniali care-și fac treaba extrem de bine e chiar amuzantă.

Însă recomand cartea asta pentru că a făcut istorie; e prea lungă pentru ce e, dar se mai poate sări peste discursuri când devin hiper-repetitive (la tine mă uit, John Galt). În plus, dacă nu ajungi să capeți o dragoste de trenuri după ce o citești și să devii sensibil la tragedia numită CFR, înseamnă că n-ai inimă.”

Comment: In mod evident, domnisoara, probabil este obisnuita cu brosurile de maxim 300 de pagini, potrivite a fi citite intr-o zi de stat la plaja, si inteleg ca a obosit-o prea multa naratiune, in cele 1200 de pagini, cat insumeaza, cele 3 volume („; e prea lungă pentru ce e, dar se mai poate sări peste discursuri când devin hiper-repetitive”).

Cu precizarea ca „Însă recomand cartea asta pentru că a făcut istorie”, desi: „Lumea din „Revolta lui Atlas” mi s-a părut mereu de carton, insuficient conturată, nerealistă prin extremele ei. Tezele propuse sunt duse la extremă și devin aproape caricaturi. Soluțiile sunt naive, ideea că poți face orice prin muncă, dacă ești o personă destoinică, fiind una pe care viața o cam infirmă. Iar ideea că iubirea adevărată poate înflori doar între oameni geniali care-și fac treaba extrem de bine e chiar amuzantă.”

Aceasta cititoare este plictisita de naratiunea repetitiva a lui Ayn Rand, dar concluzioneaza si ca este ”insuficient conturata”.

Revolta lui Atlas, fiind o scriere care are un scop foarte clar, si un mesaj foarte bine definit, contine descrieri lungi (care ar trebui sa faca deliciul unui cititor adevarat care stie sa aprecieze o opera literara), descrieri repetitive tocmai pentru a sublinia importanta, semnificatia si profunzimea mesajului pe care isi doreste sa-l transmita. Este un strigat, un semnal de alarma, un elogiu adus progresului si o „revolta” impotriva socialismului, care tinde sa distruga orice urma de evolutie, prin viziunea sa, extrem de limitata.

Naratiunea lui Ayn Rand este o naratiune care imbina perfect, in doze optime, partea de science-fiction, cu capitalismul, individualismul si romantismul, intr-un tot, cu valente filozofice exceptionale.

Tezele propuse sunt duse la extremă și devin aproape caricaturi. Soluțiile sunt naive, ideea că poți face orice prin muncă, dacă ești o personă destoinică, fiind una pe care viața o cam infirmă.” „Tezele propuse” nu sunt „duse la extrem”, daca te gandesti, de exemplu la Elon Musk, care nu este un science-fiction, ci un om in carne si oase si exista in zilele noastre. Ceea ce prezinta Ayn Rand este exact genul acesta de poveste. Nu se prezinta ideea ca poti face orice prin munca, daca esti o persoana destoinica, ci prezinta faptul ca mintile geniale, cei care sunt stalpii inventiilor care ne duc catre progres, pot schimba lucruri, indiferent cate piedici legislative apar in calea lor, atat timp cat, manati de pasiune si devotament pentru ideile lor, nu renunta. Iar de la ceilalti, pentru ca nu toti suntem inzestrati cu o minte de geniu, asteapta sa nu stea cu mana intinsa, ci sa sustina acele minti geniale, nu sa le impovareze.

Un comentator al articolului pe care l-am dezbatut mai sus, sustine ca „Nu e doar o carte proasta ci si una nociva pentru ca sta la baza doctrinei republicane americane care se opune oricarei forme de asistenta sociala si interventiei statului in economie. Ai crede ca o doctrina se bazeaza pe tratate de filozofie, economie sau politica, dar republicanii americani nu au nevoie de asa ceva, ei o au pe Ayn Rand. Si ca sa fie ipocrizia maxima, in ultimii ani ai vietii a beneficiat de Medicare si Social Security, adica treburile alea care erau diabolice si distrugeau economia in viziunea ei.”

In primul rand, clar, socialistii extremisti n-au de ce sa puna mana pe aceasta carte. Persoana in cauza pretinde ca aceasta carte e un fel de promovare a doctrinelor republicane. Are dreptate. Romanul lui Ayn Rand a schimbat societatea americana postbelica, iar presedintele Ronald Reagan s-a inchinat in fata ei. Asocierea acesteia cu doctrinele republicane nu este neaparat un lucru rau, chiar din contra. Faptul ca Ayn Rand ar fi beneficiat de „Medicare” si „Social Security” nu are relevanta. Iar afirmatia conform careia, Revolta lui Atlas ar sugera o opozitie in fata oricarei forme de asistenta sociala nu are fundament. Dar fiecare intelege un mesaj, prin prisma perspectivelor sale.

Revolta lui Atlas prezinta problemele cu care se poate confrunta progresul, al carei evolutie este, uneori, impiedicata de masuri socialiste. As face referire la ajutorul social, pe care il dezbatem de atatia ani. Nu are nimeni nicio problema ca se ofera unor oameni care au nevoie, care nu pot lucra, care nu isi gasesc loc de munca, din varii motive, ci avem o problema ca se ofera unor oameni perfect apti de munca, lenesi, cu probleme medicale inventate de propria minte si nedovedite, prin documente medicale, care considera perfect normal ca altii sa plateasca si ei sa primeasca ceva necuvenit.

Doamnisoara, de mai devreme, completeaza cu un comentariu: „Dacă te uiți la faptul că te încurajează să-ți faci treaba bine și să găsești soluții, nu scuze, e o carte bună. Dacă vezi mai degrabă faptul că Ayn Rand ignoră probleme precum boala, inabilitatea de a munci și altele asemenea, e o carte rea.” Ayn Rand nu ignora problemele, ea comenteaza doar masuri ce erau luate, care ii afectau pe antreprenori, si masuri care nu erau cu caracter exceptional, pentru populatia aflata la nevoie.

Masurile dezbatute de Ayn Rand erau de exemplu, propaganda ieftina facuta impotriva antreprenorilor, cum ca acestia nu trebuie sa aiba drept scop sa obtina profit, ci sa aduca un beneficiu societatii si atat, sa lucreze pentru populatie si atat. Idee care era cel putin absurda. La un moment dat, unii isi tineau companiile pe picioare, din propria avere, mergand inainte, pe minus, in activitatea zilnica, datorita faptului ca nu aveau dreptul la profit.

Il invit pe acel comentator care a vazut in Revolta lui Atlas, opozitie in fata masurilor sociale, sa porneasca propria afacere, sa se lase supra impozitat, sa plateasca salarii enorme, pentru ca e dator, pentru traiul celor care lucreaza pentru el, indiferent ce rezultate au acestia, si sa traiasca din economiile pe care le are, daca le are. Si eventual, daca face vreo inventie, brevetata, sa vina statul sa-i ia drepturile de autor, si sa le imparta catre alti producatori pentru „egalitatea de sanse”

Inchei cu cel mai semnificativ paragraf din Revolta lui Atlas:

„Filosofia mea este, in esenta, intelegerea omului ca fiinta eroica, al carui scop moral e propria fericire, a carui activitate nobila sunt propriile realizari si propria productivitate si al carui singur absolut e ratiunea.”

De asemenea recomand acest articol :
https://drbogdan.blogspot.com/2012/11/seminarul-v-antreprenorul-de-la-dusman.html Este singura recenzie pe care am gasit-o, pe care o salut si o apreciez. Singura recenzie care dovedeste ca unii au inteles mesajul. ( Aveti rabdare sa ajungeti la partea cu Revolta lui Atlas, autorul prezentand mai multe carti in acest articol)

Poti comanda Revolta lui Atlas pe libris, carturesti, cartepedia, atat fiecare volum in parte, cat si varianta de pachet, la un pret mai accesibil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.