404 Not Found


nginx
Cele 10 principii ale manipularii maselor – Pauza La Birou

Noam Chomsky este caracterizat in media drept o figura importanta a stangii americane. Este mult mai cunoscut ca activist politic, si nu ca eminent lingvist la MIT (Massachusetts Institute of Tehnology), pentru ca a fost prezent intotdeauna in primele linii ale demonstrantilor pentru drepturile civile in Statele Unite.

Chomsky este de parere ca o societate decenta trebuie sa depaseasca represiunea si opresiunea, reminiscente istorice, creand conditii optime pentru exprimarea creativitatii umane, incompatibila cu lipsa de libertate.

Chomsky este de parere ca desi inca nu suntem capabili sa concepem regulile unei societati in care fiecare individ sa aiba conditii perfecte de dezvoltare, dar ca putem creiona principiile care sa o guverneze.

In opinia lui Chomsky avem doua sarcini intelectuale importante in sfera politica si sociala. Prima este de a imagina aceasta societate viitoare dreapta, ceea ce impune crearea unei teorii sociale umaniste, care sa se bazeze, pe cat posibil, pe concepte ferme si umane despre esenta sau natura umana. Cealalta este intelegerea naturii puterii si a opresiunii din societatea actuala.

Citeste si: Cărți de investiții recomandate pe care orice investitor la bursă merită să le citească (VIDEO)

Noam Chomsky a formulat 10 principii manipularii,  pe care se bazeaza democratia occidentala – strategii ale diversiunii, concepute pentru a confuziona si deturna atentia multimilor de la manevrele claselor politice si financiare. Metoda este una simpla, canalizarea atentiei in directii false.

Care sunt cele 10 principii pentru manipularea maselor

  1. Sa distragi permanent atentia de la problemele sociale reale, indreptand-o catre subiecte minore, dar cu mare impact emotional. Poporul trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu altceva decat cu problemele lui reale.
  2. Sa creezi probleme grave, care angajeaza masiv opinia publica si tot tu sa vii cu solutii. Un exemplu: sa favorizezi violenta urbana si apoi sa vii tot tu cu guvernarea providentiala care salveaza natiunea in temeiul legilor represive cerute de popor, cu pretul limitarii libertatilor democratice.
  3. Sa aplici treptat toate masurile dure. Ceea ce ar duce la miscari populare, daca se aplica intr-un singur pachet si dintr-odata, devine suportabil, daca este livrat in portii anuale, conform unui program anuntat.
  4. Sa obtii acordul de moment al poporului pentru masuri economice dure din viitor. Omul se obisnuieste cu ideea si inghite tot, daca e  prevenit si amanat.
  5. Sa te adresezi multimilor ca si cum toti oamenii au o gandire infantila. In felul acesta, indrepti multimile spre o gandire infantila care nu face relatia dintre cauze si efecte.
  6. Sa faci tot timpul apel la sentimente si la reactii glandulare, nu la ratiune. Sa incurajezi reactiile emotionale, pentru ca sunt cel mai usor de manevrat.
  7. Sa tii poporul in ignoranta si in satisfactii ieftine, dar multe. Un sistem de invatamant corupt si nefunctionaleste instrumentul ideal de a tampi lumea si a o controla.
  8. Sa incurajezi financiar media, aceea care indobitoceste publicul si-l tine legat de emisiuni si seriale vulgare ce trag inteligenta in jos.
  9. Sa stimulezi simtamantul individual de culpa, de fatalitate, de neputinta. Omul care nu mai are indemnul sa se revolte, devine turma si e usor de controlat.
  10. Sa apelezi la toate cuceririle stiintelor pentru a cunoaste punctele slabe din psihologia individului si a multimilor. In acelasi timp sa le discreditezi prin media, astfel ca poporul sa nu creada in mijloacele si strategiile statale de manipulare.

Toate, dar toate cele zece principii formulate de Chomsky le-ati simtit si le simtiti prezente in fiecare zi, in orice colt de lume sau de societate ati trai, insinuandu-se, actionand impotriva noastra, facandu-ne mai nesiguri, mai tematori pentru ziua de maine, mai putini liberi si mai incapabili sa ne construim o viata demna.


  • XM – https://bit.ly/cont-xm (Your capital is at risk.)
  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.