Preotul ortodox Marcel Malanca a postat o scrisoare deschisă, prin intermediul căreia îi transmite un mesaj lui Raed Arafat referitor la noile restricții, pentru ca nu-i asa, preotul stie mai bine, el considerandu-se un „mic Dumnezeu”.
Marcel Malanca, preot în Negrești Oaș, i-a transmis lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, că nu are dreptul de a decide cum își organizează Biserica activitatea.
Iata scrisoarea preotului, cu niste comentarii de rigoare.
Scrisoarea deschisă a părintelui Marcel Malanca:
„Cei 5 de NU !!!”
„1. NU! d-le Arafat, nu mai pot tolera să vă aud cum explicați românilor modalitatea în care trebuie să-și organizeze viața duhovnicească, cum întrețineți această angoasă și vădită nemulțumire care există în sufletul milioanelor de creștini, ajunși deja la capătul răbdării, după două luni de silnicie psihică, cărora ar trebui să le oferiți soluții, NU interdicții!”
In primul rand, „stimate” preot ( se subintelege necesitatea ghilimelelor), sa fie clar de la bun inceput, NU Arafat este „capul rautatilor”. Din fericire, pentru noi toti, cei cu scaun la cap, exista o Organizatie Mondiala a Sanatatii care a cercetat si stabilit pericolul cu care se confrunta umanitatea, de cateva luni incoace, cu efecte devastatoare, in anumite state. Aceste interdictii nu le-au luat de capul lor, guvernantii nostri, ci cumva la unison cu alte state, care au grija de cetatenii lor ( a se vedea cazul Suediei-desi mult mai disciplinati decat noi, au un numar foarte mare de morti, dupa ce s-au crezut superiori). Aceste interdictii, restrictii sunt SOLUTIILE, despre care vorbiti. Alta solutie nu exista pentru a limita raspandirea virusului. Raed Arafat este un specialist in domeniu care incearca sa ia cele mai bune decizii, raportat la OMS.
„2. NU! d-le Arafat, nu aveți autoritatea necesară (NU ați avut-o nici până acum) să vă mai pronunțați privind deschiderea sau închiderea bisericilor. NU cred să vă fi acordat cineva puterea de a ”încuia”. Până acum și până la sfârșitul veacurilor ”cheile” sunt păstrate de sacerdoți (“ qui habet aures audiendi, audiat”) NU-L ispitiți pe Dumnezeu!”
Va repet, autoritatea in aceasta situatie apartine specialistilor. Biserica Ortodoxa Romana nu e de capul ei in aceasta tara si nici nu este specialista in epidemiologie. Biserica Ortodoxa Romana este sustinuta cu bani publici, cu banii societatii, prin urmare, se supune acelor reguli, carora, ne supunem toti. Va rog, sa coborati de pe piedestalul care va face sa va credeti un mic Dumnezeu, mai presus de noi toti, care ar trebui sa decida, autonom, pentru credinciosi. Cat timp primiti bani de la contribuabilul roman, „ciocu’mic”. Oare dumneavoastra nu-l ispititi pe Dumnezeu, chemandu-i pe oameni la moarte? Oare datoria dvs de preot nu este sa mentineti in inimile credinciosilor, pace, credinta si armonie, si nu revolta, o revolta care ii poate pune in pericol?
3. NU! d-le Arafat, NU pot și NU cred că e corect să vă adresați creștinilor privind viața liturgică și spirituală. Aveți cu totul altă funcție, altă calitate, aveți alte atribuții, alte sarcini. NU vă preocupați, creștinii au păstorul lor care poate și știe cum să le vorbească și cum să-i liniștească, pentru că aceștia ”cunosc glasul” păstorului, ”după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui.”
Dupa cum se observa, de multe ori, „pastorul crestinilor” e un pericol public. Dupa cum, lesne se poate observa, nu-i linistiti, ii revoltati, determinandu-i sa nu mai vada pericolul pentru viata lor si a celor dragi. Restrictiile impuse au afectat modul de desfasurare a vietilor noastre, pe toate planurile, nu doar spiritual. Este un efort, pe care, cu totii am inteles sa-l facem pentru a ne proteja pe noi si pe cei dragi noua, si nu numai. Dati dovada de o imensa inconstienta, avand senzatia ca modul in care doriti dvs sa se desfasoare viata spirituala, nu interfereaza cu raspandirea acestui virus. Nu stiu, insa, daca e doar inconstienta sau rea-vointa, punand interesul personal, deasupra interesului public.
4. NU! d-le Arafat, NU consider a fi lipsă de respect, dimpotrivă, apreciez dedicarea și profesionalismul d-voastră. Dar tocmai pentru a-mi păstra stima și aprecierea, NU vă rog, vă solicit respectuos să găsiți alte formule și alte variante să dați explicații poporului privind interdicțiile. Vă pot da un sfat: folosiți un abecedar de psihologie pozitivă. Știu că și eu am abuzat de NU în acest articol, dar voiam să vedeți cum sună și cum vibrează până și ultima coardă sensibilă, deja dezacordată, din suflet și din conștiință, după un NU rostit de mii de ori, în răstimpul celor două luni, în fața milioanelor care v-au ascultat. Poate de acum NU vor mai auzi.
„Poate de acum NU vor mai auzi”-periculoasa fraza. Nu va dati seama de consecintele pe care aceste cuvinte le pot avea, auzite fiind, de oameni vulnerabili, care cred in dvs.
“5. NU! d-le Arafat, NU instig. Îi rog pe toți să aibă răbdare, să aibă credință, să aibă discernământ. Să NU audă toate inepțiile injectate de canalele de dezinformare. Pentru că informații am primit cu butoiul. NU ne-au făcut mai buni, din păcate, nici mai inteligenți, nici mai sănătoși (mintal). Asta deoarece puterea NU este în mâna celui care are informații, ci a celui care are claritate și le poate discerne (Harrari).”
Ba da, e fix instigare si ar fi mai demn sa va asumati acest lucru. Nu ii rugati sa aiba rabdare sau credinta, ci ii indemnati la revolta, sa nu mai accepte aceste masuri de siguranta pentru sanatatea lor. Cine sunteti dvs, sa stabiliti ca informatiile furnizate de specialisti, in domeniu si autoritati publice sunt dezinformari?
P.S.1: Spuneați că biserica ”reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile”.
Păi… am o nedumerire: persoanele vulnerabile nu merg și la saloanele de întreținere, în magazinele burdușite de clienți sau cu autobuzul? Hm…?!
NU trebuie să explicați.
P.S.2: NU aștept răspuns.
P.S.3: Să avem răbdare! DA…”.
PS: Va explic eu, ca sa primiti totusi un raspuns. Statul a decis sa dea drumul economiei, pentru ca acesti credinciosi, de care pareti atat de preocupat (fals desigur!), sa nu ajunga sa moara de foame, pentru ca nici toata credinta din lume, nu le va hrani trupurile, nu-i va vindeca si nu le vor tine copiii in scoli.( haideti sa nu ne ascundem dupa deget, cele mai multe „fete bisericesti” stiu ce inseamna confortul de a conduce un Mercedes, stiti ce inseamna „valorile materiale”, desi in clipa de fata vorbim de supravietuire, nu de luxul vostru). Repunerea economiei pe roate, insa, se face tot cu restrictii. Daca persoanele vulnerabile merg in magazine, se respecta niste conditii, daca merg la saloane, merg cu programare si nu dau acolo peste „buluc de lume”. Statul roman NU poate avea aceasta incredere in Biserica. Biserica a aratat ca NU-i pasa de oameni, chiar si in timpul ordonantelor, cand au fost cazuri cu impartasania cu aceiasi lingurita ( scarbos de-a dreptul si total neigienic si daca nu ar fi pandemie) sau preoti care au chemat oameni la slujba sa stea „gramada”.
Eu inteleg ca va e dor de banii babutelor care va vad drept, reprezentantul lui Dumnezeu, pe pamant si va saruta mainile si nu vad ura pe care o aveti impotriva umanitatii. Dar, exista o limita.
Sunt cateva intrebari la care as vrea sa raspundeti dvs:
De ce Papa Francis este capabil sa faca slujbele singur si sa dea sfaturi care-ti ajung la inima si fara sa fii mare religios din fire, si voi nu puteti? E retorica intrebarea
Daca se deschid Bisericile si multi batrani se vor infecta?
Sa tinem cont de un aspect: in Romania, cazurile de contaminare cu COVID nu sunt in descrestere. Suntem nevoiti sa ridicam niste restrictii pentru a nu muri de foame. Comportamentul societatii dupa 15 mai va fi determinant pentru calea pe care ne vom pozitiona: vom ajunge ca Italia, Spania sau vom limita pierderile de vieti omenesti, pe cat posibil?
Vreau sa-mi spuneti, cum veti raspunde dvs daca multi batrani se vor imbolnavi, in Biserica pentru ca stau unul langa altul, ii mai impartasiti cu aceiasi lingurita, sau cu lingurita lor, dintr-un pahar in care ati spalat linguritele din gurile altor oameni etc…? Acestia merg acasa, interactioneaza cu ai lor copii, nepoti, vecini, colapseaza sistemul de sanatate. Cei care sufera de alte afectiuni, cancer, diabet, probleme renale nu au unde sa se trateze, prin urmare, alti morti, alti oameni care puteau avea o sansa si pierd lupta cu viata pentru iresponsabilitatea unora ca dvs? Ca sa nu mai vorbim de investitiile enorme in sistemul de sanatate, dintr-un buget al statului, deja ajuns la fundul sacului.
Ce minte „criminala” puteti avea ca sa va doriti sa puneti in pericol, vieti omenesti, in mod inutil ? Dvs ar trebui sa stiti mai bine ca o rugaciune are mai mult efect, in casa, sigur, cu tine insuti, nu afisata prin Biserici poleite cu aur. De ce nu sfatuiti oamenii sa se roage in case, ca pot fi aproape de Dumnezeu in acest fel, fara sa-si riste sanatatea, stand gramada, in Biserici? Nu este necesar. Este inutil si periculos pentru oameni. Rugaciunea e rugaciune si in casa si in Biserica. Luati exemplu de la Papa Francisc! Invatati ce inseamna sa fii preot, duhovnic etc.