404 Not Found


nginx
7 Alimente de evitat, daca suferi de insomnie – Pauza La Birou

Multi factori pot afecta calitatea somnului, de la starea noastra emotionala, la diferite afectiuni precum, diabetul, afectiunile renale, arsuri stomacale.

Indiferent de cauza, daca nu ne odihnim suficient, starea noastra de bine, poate fi alterata si ne putem simti, indispusi si nervosi. Daca aceasta stare se prelungeste, efectele pot fi grave: infarct, accident cardiovascular, afectiuni neurologice si hipertensiune arteriala.

Asadar, calitatea somnului nu este un aspect de ignorat. Cu totii stim ca, o ceasca de cafea, inainte de somn, ne poate impiedica sa ne odihnim, dar si anumite alimente, pe care le consumam, pot avea acelasi efect.

Ceea ce consumam, la cina, are influenta asupra calitatii, somnului nostru, si ne influenteaza alegerile culinare, din urmatoarea zi.

Iata cateva exemple de alimente, pe care daca le consumi, inainte de culcare, nu te lasa sa te odihnesti, corespunzator:

1.Citricele

Fara indoiala ca, fructele sunt o alegere sanatoasa. Avand un continut ridicat, de acid, citricele pot provoca arsuri stomacale si reflux gastrointestinal, dureros. De asemenea, contin cantitati mari de fructoza, ceea ce iti poate da energie, atunci cand ai cel mai putin, nevoie de ea. Citricele trebuie consumate, dimineata, la micul dejun, pentru a-ti furniza energia necesara, de peste zi. Daca vrei sa consumi o gustare de fructe, seara, alege kiwi, struguri, banane.

2.Broccoli

Broccoli este extrem de bogat in nutrieti si ar trebui, fara indoiala, sa faca parte din dieta noastra. Acesta, insa, contine si multe fibre, ceea ce determina un proces mai lung, de digestie. In general, cruciferele precum: broccoli, conopida, varza, kale, provoaca acest efect si pot afecta, calitatea somnului.

3.Telina

Daca somnul este afectat de nevoia, repetata de a urina, ar fi bine, sa eviti consumul de telina, sau castravete, inainte de ora de culcare. Ambele contin foarte multa apa. ( alte exemple: pepenele verde, salata iceberg, etc)

4.Carnea

Carnea, in special, cea rosie, contine multe proteine si grasimi. Procesul de digerare este mai lung si poate provoca insomnie. Poti consuma carne, la cina, dar in cantitati moderate, sau poti inlocui proteinele de origine animala, cu cele de origine vegetala: spanac, humus, quinoa. Sursele de proteina animala, consumate seara, pot cauza indigestie si crampe abdominale.

5.Mancarea picanta

Mancarea picanta ar trebui evitata, inainte de somn pentru ca poate provoca arsuri stomacale si disconfort. Arsurile au tendinta sa se inrautateasca atunci cand te intinzi, in pat, deoarece aciditatea urca la esofag.

6.Desert

Un mic rasfat culinar, dulce, poate parea a fi ideal, dupa o zi lunga. Din pacate, ultimul lucru pe care ti-l doresti inainte de somn este sa cresti nivelul zaharului, in sange.

Evita in mod special, ciocolata. Ciocolata creste si pulsul.

7.FAST FOOD

Bogate in grasimi si proteine, produsele de tip fast food sunt greu de digerat si cel mai probabil vor da senzatia de balonare abdominala, ceea ce te va impiedica sa ai un somn linistit.

CONCLUZIE

In ciuda celor mentionate mai sus, nu trebuie sa mergi la somn, avand senzatia de foame, pentru ca nici asa, nu te vei putea odihni.

Consuma la cina, alimente usoare: o portie moderata de carne slaba cu o garnitura de legume/salata, un mar, o salata de quinoa, un mar, etc

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.