1.Fast Food
Tiroida foloseste iodul, din dieta noastra pentru a crea hormonii T3 si T4. Este singurul organ care foloseste iodul. Alimentele de tip fast food trebuie evitate, din multiple motive, insa, cand vine vorba despre afectiuni ale tiroidei, problema este ca aceste alimente contin, cantitati mari de sare, dar foarte putin iod.
2.Alimente procesate
La fel ca in cazul, fast food-ului si alimentele procesate contin, extrem de mult sodiu, dar foarte rar, sare iodata. Inclusiv dulciurile ambalate, contin cu 20% mai mult sodiu decat cantitatea permisa/masa
O dieta care contine prea mult sodiu creste riscul, afectiunilor cadiovasculare, de hipertensiune arteriala. Cea mai sanatoasa optiune este sa-ti pregatesti meniul acasa, cu ingrediente proaspete.
3.Graul
Boala celiaca este o afectiune, ce are drept particularitate, incapacitatea organismului de a procesa glutenul din grau. Celiacii prezinta risc ridicat sa dezvolte afectiuni ale tiroidei. Daca ai fost diagnosticat cu intoleranta la gluten, eliminarea acestuia din alimentatie, nu-ti va imbunatati doar digestia, va reduce si riscul dezvoltarii unei afectiuni tiroidiene.
4.Soia
Odata considerata, un subtitut sanatos al carnii, in ultimii ani s-a ajuns la concluzia ca poate avea un efect negativ, asupra functiei tiroidiene. Soia poate afecta capacitatea de a absorbi iodul, iar daca ai deja o deficienta, va inrautati situatia, crescand riscul de dezvoltare al hipotiroidismului
5.Lactate
Lactatele sunt acide si sustin procesele inflamatorii, in organism. Daca suferi de o afectiune tiroidiana, lactatele fac parte din categoria alimentelor de evitat.
6.Cruciferele
Broccoli, conopida, varza etc sunt foarte sanatoase, fiind bogate in fibre, vitamine si minerale. In cazul afectiunilor tiroidiene insa, mai ales daca ai deficienta de iod, aceste legume, in timpul digerarii blocheaza capacitatea tiroidei de a utiliza iodul. Daca acestea fac parte dintre produsele tale preferate, le poti consuma gatite si in cantitati moderate.
7.Dulciurile procesate
Dulciurile procesate sunt inamicul numarul 1, al sanatatii. De multe ori, consumam mai mult decat ne dam seama. Nu doar ca provoaca si cresterea in greutate, dar aceste produse, raspandesc inflamatie in tot corpul si cresc riscul de diabet, afectiuni cardiovasculare, carii etc.