Proprietarii de hoteluri şi pensiuni care ajung anul acesta la un grad de ocupare de 50% pot să se declare mulţumiţi, spune Răzvan Pîrjol, secretar de stat în ministerul economiei. Turismul este încă departe de a-şi reveni la nivelul de înainte de pandemie. O confirmă patronii din industria ospitalităţii care spun că anul acesta au mult mai puţini clienţi faţă de anul trecut. Nu resticţiile impuse de autorităţi îi încurcă pe hotelieri, ci teama românilor de a călători. Legea este chiar permisivă. Dacă un bolnav de covid ajunge să fie cazat într-o pensiune, proprietarul este obligat să dezinfecteze şi să închidă doar zona în care bolnavul a circulat, nu întrega unitate.

Deşi litoralul şi staţiunile montane au început să se aglomereze, turismul este departe de a-şi reveni. O demonstrează şi gradul de ocupare din unităţile de cazare care este cu cel puţin o treime mai mic faţă de anul trecut.

Proprietarii de hoteluri şi pensiuni din ţară admit că turiştii nu prea le mai calcă pragul. Potenţialii clienţi preferă să doarmă în maşină sau la rude dacă chiar sunt nevoiţi să călătorească.

”Aveam un grad de ocupare vara de 90%, 26 de camere si 56 locuri de cazare, si vreau sa va spun ca acum ne bucuram cand avem doi clienti. Vindem două ciorbe şi un grătar, lumea la pensiune numai dacă chiar e nevoită se opreşte. Nu vin clienţii. Sunt foarte speriaţi şi noi chiar suntem aproape de Alba Iulia, de drumul naţional”, spune proprietarul unei pensiuni.

Nu restricţiile autorităţilor îi ţin departe pe turişti, ci teama acestora de a se îmbolnăvi. Regulile DSP sunt chiar permisive. Spre exemplu, în cazul în care un bolnav de covid ajunge să fie găzduit de un hotel sau de o pensiune, proprietarul nu este obligat să închidă şi să dezinfecteze întreaga unitate, ci doar camera sau zona prin care a circulat persoana infectată.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.