404 Not Found


nginx
12 retete de cozonaci gustosi si pufosi ! – Pauza La Birou

Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor ne aduce aminte de copilărie și de momentele petrecute alături de familie. De Paște sau de Crăciun, cozonacul este printre preparatele nelipsite de pe masă. Nu contează să fie doar pufos, ci să aibă și o umplutură delicioasă. De aceea, îți propunem mai multe rețete de cozonac, numai bune de încercat pentru sărbători.

Trucuri pentru cozonaci pufoși

  • Vasul în care frămânţi aluatul să fie călduţ.
  • Clătește-l înainte cu apă fierbinte, după care şterge-l foarte bine.
  • Folosește numai ouă de găină, nu de rață sau de gâscă.
  • Pentru o culoare galbenă a aluatului ai trei variante: pui sare în gălbenușuri, folosești ouă de găini hrănite cu porumb, sau adaugi puțin șofran (dizolvat în lapte) în făină.
  • Încălzește puțin laptele când pregătești maiaua din drojdie, dar ai grijă să nu fie fierbinte.
  • Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, adaugă puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele.
  • Alege ingrediente proaspete și de calitate. Contează mult dacă vrei un cozonac perfect.
  • Cerne făina înainte de a o folosi. Cerne făina înainte de a te apuca de aluat.
  • Cozonacul nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere. În medie sunt de ajuns 20 de minute. Semnul că a fost suficient frământat este când aluatul se desprinde ușor de pe mâni, este elastic și face bășici.
  • Unge bine blatul cu ulei și mâinile înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi.
  • După ce ai pus umputura mai lasă cozonacii să crească și în tăvi, până ajung la marginea de sus a tăvii. Apoi, înainte de a-i băga în cuptor, unge-i cu ou bătut cu puțin lapte.
  • Nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute dupa ce ai pus cozonacii. După ce s-au cozonacii rumenit deasupra îi poți acoperi cu o foaie de copt ca să nu se ardă, până se coc și în interior.

Cozonac cu cacao, nucă și rahat – rețetă tradițională

Ingrediente:

Pentru aluat de cozonac:

  • 1 kg faină;
  • 500 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 250 gr zahăr;
  • 50 gr unt;
  • 50 ml ulei;
  • 50 gr de drojdie proaspătă;
  • coaja de lămâie;
  • un praf de sare;

Pentru umplutură:

  • 3 linguri de cacao;
  • o fiolă cu esență de rom;
  • 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
  • 250 gr de nucă măcinată;
  • 100 g stafide;
  • 150 gr zahăr;
  • 4 albușuri.

Mod de preparare

Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare.  În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc.

Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri.  Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.

Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros.

Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocata și se amestecă întrega compoziție.

După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.

Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.

Rețetă pentru cozonac pufos

Ingrediente:

  • 1 kg făină;
  • 2 cubulețe de drojdie proaspătă;
  • 500 ml de lapte gras;
  • 250 de grde zahăr tos;
  • 200 de g de unt;
  • 6 gălbenușuri;
  • o linguriță sare;
  • 3 plicuri de zahăr vanilat;
  • coajă de lămâie;
  • umplutură după preferință.

Mod de preparare

Făina se cerne de trei ori, încă de cu seara, pentru ca astfel să devină mai pufoasă. Apoi, într-un vas se încălzește laptele cu tot zahărul, iar apoi se lasă la răcit. Se pregătește maia din drojdie. Astfel, drojdia se topește cu o linguriță de zahăr, se adaugă două linguri de făină și alte 2-3 linguri de lapte. Se lasă la crescut în mijlocul movilei de făină.

După ce și-a dublat volumul, se adaugă toată cantitatea de lapte și cinci gălbenușuri frecate. Apoi se frământă aproximativ jumătate de oră. Aluatul se lasă la dopsit în bucătăria încălzită aproximativ 40 de minute. Apoi, se împarte în patru părți. Fiecare bucată se întinde pe masă și este umplută după preferințe – cacao, nucă, stafie, rahat, fulgi de ciocolată.

Se fac patru suluri și se împletesc două câte două. Se adaugă în tava tapetată cu hârtie de copt și apoi se ung cu un gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte. Se lasă la crescut din nou până când își dublează volumul și apoi se bagă la cuptor aproximativ 45 de minute.

Cozonac fără frământare– rețetă simplă

Ingrediente:

  • 1 kg de făină;
  • 300 g zahăr;
  • jumătate de pachet de unt;
  • 5 ouă;
  • 200 ml de lapte;
  • 400 gr nucă;
  • 5 linguri de ulei;
  • 4 linguri cacao;
  • coajă de lămâie;
  • o fiolă de esență de rom;
  • 42 g de drojdie crudă;
  • zahăr vanilat.

Mod de preparare

Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr la dopsit, într-un crater făcut în făină. Ulterior, se adaugă gălbenușurile și restul de zahăr. Se adaugă și esența, uleiul, untul topit și călduț, dar și puțină sare. Se amestecă întreaga compoziție până când se încorporeză toată făina și se obține un aluat elastic.

Pentru umplutură, se separă ouăle, iar albușurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr și se amestecă cu nucă și cacao.

Vasul în care este aluatul se acoperă cu folie și se lasă într-un loc cald timp de aproximativ o oră. Apoi, cu mâinile unse cu ulei se împarte în patru părți, care se întind în formă de foaie și se umplu cu compoziția de nuci. Se rulează și se împletesc patru astfel de suluri.

Fiecare este așezat într-o tavă de cozonac bine unsă și tapetată cu făină. Se lasă la crescut încă o oră și sunt unși cu ou bătu. Apoi sunt introduși în cuptor setat la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute. Când sunt copți, se scot din formă și se presară cu zahăr vanilat praf.

Cozonac moldovenesc – rețetă clasică

Ingrediente:

Pentru aluatul de cozonac:

  • 1 kg de făină;
  • 8 gălbenușuri;
  • 300 gr zahăr;
  • 400 ml lapte;
  • 50 gr drojdie proaspătă;
  • coajă de lămâie;
  • esențe;
  • 100 gr unt topit;
  • 100 ml ulei;

Pentru umplutură:

  • albuș de ou bătut cu zahăr și amestecat cu nucă măcinată;
  • bucățele de rahat;
  • stafide.

Mod de preparare

Într-un vas se cerne făina. Se încălzește laptele în care se dizolvă zahărul și se pune coaja de lămâie. Se face maiaua din drojdie cu puțină făină și câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie, însă, să fie fierbinte. Se presară peste maia o mână de făină și se lasă la un loc cald, aproximativ 15 minute, ca să crească.

Gălbenușurile se freacă cu sare. Se adaugă laptele călduși și gălbenușurile frecate, în timp ce se amestecă și se frământă cu mâna, în timp ce adăugăm treptat și untul. Se încorporează toată făina. Se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate.

Ulterior, se împarte în patru, iar fiecare bucată de aluat se întinde cu mâna, pe o plansă unsă cu ulei. Se presară stafide, rahat, umplutura preparată și se rulează. Se împletesc două câte două și se așează în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt sau unsă și se mai lasă la crescut aproximativ 30 de minute. Se ung cu gălbenuș amestecat cu lapte și se dau la cuptor.

Cozonac cu umplutură de mac

Ingrediente

Pentru aluatul de cozonac:

  • 400 gr făină;
  • 60 gr unt;
  • 50 gr zahăr;
  • 1 cub de drojdie de bere;
  • 1 ou;
  • 1 gălbenuş;
  • 125 ml lapte călduţ;
  • 2 linguri coajă rasă de lămâie;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • sare.

Pentru umplutura cozonacului:

  • 200 g mac;
  • 100 g zahăr;
  • 150 ml lapte;
  • 1 lingurita unt;
  • 1 plic zahăr vanilat;

 

Mod de preparare

Drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr se dizolvă în laptele călduţ. Se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine şi se lasă la crescut, într-un loc cald, 10 minute. Între timp, oul şi gălbenuşul se bat cu restul de zahăr şi un praf de sare, iar untul se înmoaie.

În făina cernută se toarnă maiaua crescută, laptele călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie şi compoziţia de ou. Se amestecă până se înglobează toată făina, apoi se adaugă câte puţin unt înmuiat şi se frământă până se obţine un aluat omogen, ce se desprinde uşor de pe vas. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, până îşi dublează volumul, aproximativ o jumătate de oră.

Pentru umplutură, se amestecă macul spălat, laptele, untul şi zahărul şi se fierb până se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă vanilie şi coajă de lămâie şi se lasă la răcit.

Aluatul crescut se întinde în două foi groase de 1 cm, care se ung cu mac, se rulează şi se împletesc. Se aşază într-o tavă unsă cu unt şi se lasă din nou la dospit, jumătate de oră. Se unge cozonacul cu ou şi se coace în cuptorul bine încins, 35-40 de minute.

Cozonac făcut la mașina de pâine

Din aceste ingrediente ies doi cozonaci mari. Maşina de pâine folosită are capacitate de 1 kilogram. Nu dublați cantităţile! Dacă vreţi 4 cozonaci, reluaţi procesul.

Ingrediente pentru aluat:

  • 220 ml de lapte călduţ;
  • 230 gr de zahăr;
  • 3 ouă – se bat spumă cu zahărul, după care se adaugă peste lapte;
  • 1 lingură de smântână;
  • 35 ml de borş;
  • 1 fiolă de rom;
  • un praf de sare;
  • 100 de ml de ulei;
  • 70 gr de unt la temperatura camerei;
  • coaja de la 1 lămâie mare sau 2 lămâi mici;
  • 810 gr de făină;
  • 35 de grame de drojdie uscată (aproape 2 piculeţe de drojdie).

*toate acestea se adaugă în vasul maşinii de făcut pâine, în ordinea în care au fost enumerate

Maşina de făcut pâine se porneşte la programul pentru blat de pizza, care se reia după ce s-a terminat etapa de frământare, pentru ca aluatul să fie cât mai pufos. La etapa de dospire se lasă aluatul aproximativ 15 minute.

Ingrediente pentru compoziţie:

  • nuci măcinate;
  • 1 lingură de cacao;
  • 1 fiolă de rom;
  • 4-5 linguri de zahăr;
  • 2 albuşuri de ou.

Se amestecă ingredientele uscate, după care se incorporează albuşul de ou. Când aluatul este gata, compoziţia se încorporează într-o jumătate de aluat, după care se îmbină în cealaltă jumătate, luând astfel forma unui cozonac. Se aşează compoziţia în tavă de cozonac unsă cu puţin unt sau ulei şi se mai lasă la crescut 10-15 minute. Înainte de a băga cozonacii în cuptor, ungeţi-i cu gălbenuş şi onrnaţi-i cu nucă sau zahăr. Se lasă la cuptor la foc mediu aproximativ 35-40 de minute.

Cozonac ardelenesc kovasc

Ingrediente

Pentru aluatul de cozonac:

  • 1 kg faină;
  • 25 gr drojdie;
  • 4 oua întregi;
  • 1/2 litri lapte;
  • 1 cană zahăr;
  • vanilie;
  • coajă lămâie;
  • rom;
  • 12 linguri ulei;

Pentru umplutură:

  • 2 albușuri de ou;
  • 1 cană zahăr;
  • 4 linguri de cacao;
  • rom;
  • 200 gr stafide;
  • 400 g nucă.

Mod de preparare

Se cerne făina, în mijloc se pune 3/4 cubuleț drojdie frecată cu 1 linguriță zahăr, 2 linguri lapte, 1 lingură fâină. Se lasă la crescut aproximativ  30 min. Se amestecă laptele fierbinte cu zahărul și mirodeniile. Separat, se bat ouăle întregi.

După ce a crescut maiaua, punem laptele călduț, ouăle bine bătute, apoi uleiul călduț, puțin câte puțin. Se lasă la crescut o oră în lighean, până își dubleaza volumul.

Se prepară umplutura, amestecându-se toate ingredientele la rece. Se poate înlocui nuca cu mac fiert în lapte. Se incalzesc bine tăvile, se tapetează cu ulei și făină și se pune aluatul la crescut și în tăvi pentru 30 de minute. Se bagă la cuptor dupa ce am uns cozonacii cu ou bătut.

Cozonac cu brânză dulce

Ingrediente:

Pentru aluatul de cozonac:

  • 600 gr făină;
  • 120 gr untură sau unt;
  • 4 linguri zahăr;
  • 2 ouă;
  • un vârf de cuțit sare;
  • coajă de lămâie;
  • 25 g drojdie;
  • 150 ml lapte;
  • un galbenuș de ou pentru uns.

Pentru umplutura cozonacului:

  • 800 gr brânză dulce;
  • 100 gr unt;
  • 200 gr zahăr;
  • zeama de la o lămâie;
  • 80 gr griș;
  • 2 ouă;
  • 100 gr stafide;
  • 1 vârf de cuțit sare;
  • 2 esențe sau plicuri de zahăr vanilat.

Untura se freacă cu făina. Se adaugă ouăle, sarea, zahărul, coaja de lămâie. Drojdia este dizolvată în laptele călduț și se lasă aproximativ 10 minute, apoi se toarnă peste făină. Se frământă un aluat potrivit de tare care se lasă aproximativ 30 de minute să crească.

Se frământă brânza cu untul moale până se formează o pastă fină. Se adaugă restul de ingrediente pentru compoziție. Aluatul se împarte în trei și se întinde pe rând câte o foaie. Se pune umplutură și se rulează. Se ung cu gălbenuș de ouă amestecat cu 2 linguri de lapte

Budincă de cozonac

Ingrediente:

  • 3 felii de cozonac întărit;
  • 300 ml lapte;
  • 5 ouă;
  • 3 linguri de zahăr;
  • esentă de rom/ vanilie;
  • câteva stafide.

Mod de preparare

Feliile de cozonac se taie în cubulețe. Se bat ouăle cu zahărul, esențele și apoi se adaugă laptele și puțină sare. Cubulețele de cozonac se îmbină bine cu compozția și se pun în forme unse cu unt sau ulei. Se presară câteva stafide și se lasă câteva minute. Se tornă și restul de lapte cu ou în forme și se bagă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.

Rețetă de cozonac cu mac și stafide

Ingrediente:

  • 1 pachet de drojdie;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 2/3 ceașcă de apă caldă;
  • 1 cană de unt;
  • ¼ pahar de zahăr;
  • ½ linguriță de sare;
  • 2 linguri coajă rasă de lămâie;
  • ¼ pahar de lapte praf;
  • 2 căni de făină;
  • semințe mac;
  • Stafide;
  • jumătate de cană de lapte;
  • 1 ou.

Mod de preparare

Într-un pahar se dizolvă drojdia și zahărul în apă, iar apoi se lasă timp de câteva minute. Între timp, într-un castron mare, se amestecă untul cu zahăr, sare, coaja de lamăie și lapte. Se adaugă apoi două căni de făină, alternativ cu amestecul de drojdie.

Se amestecă aluatul bine, iar apoi se pune pe o suprafață presărată cu făină. Se amestecă aproximativ 10 minute, până când aluatul este fin. Se adaugă mai multă făină dacă este necesar. Aluatul se pune apoi într-un vas uns, unde se lasă să crească aproximativ o oră.

Se amestecă semințele de mac, zahărul, stafidele, laptele și restul de coajă de lămâie. Se toarnă apă fierbinete peste amestec și se fierbe aproximativ 10 minute până se face o pastă destul de groasă. Ulterior, aluatul se împarte în două, se întinde și se umple cu mac, apoi se răsucește.

Cozonacii se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu lei și se coc aproximativ o oră.

Rețetă de panettone

Ingrediente:

  • 600 gr făină;
  • 100 gr zahăr;
  • 200 ml lapte,
  • 100 gr unt;
  • 7 gr drojdie uscată;
  • 2 ouă;
  • 200 gr fructe confiate;
  • 1 linguriță extract de vanilie;
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie;
  • 1 linguriță esență rom;
  • 1 lingură coajă rasă de portocale;
  • 2 linguri gem de caise.

Se pune făină cernută și drojdia uscată într-un vas. Se adaugă laptele în care a fost dizolvat zahărul, ouăle bătute ușor, esențele și untul topit. Compoziția se frământă până nu se mai lipește de mâini, iar apoi se adaugă fructele confiate și se frământă din  nou.

Aluatul se lasă la dospit până își dublează volumul. Apoi este pus pe o masă tapetată cu făină, unde se frământă până se obține o bilă care nu se lipește de mâini. Ulterior, se tapetează pereții unei cratițe rotunde cu hârtie de copt și se așează aluatul în cratiță.

Se mai lasă la crescut încă aproximativ 40 de minute. Se ține la cuptor, la foc mediu, până devine rumen la suprafață. Apoi se unge cu gem de caise diluat cu puțină apă fierbinte. Se lasă în formă până când se răcește complet.

Cozonac fără gluten cu portocale, ciocolată neagră și ghimbir

Ingrediente:

Pentru aluatul de cozonac:

  • 450 gr faină fără gluten;
  • 15 gr drojdie proaspătă;
  • 200 ml lapte;
  • 50 gr unt;
  • 2 ouă;
  • 1/4 linguriță de sare;
  • 2 linguri zahar;
  • 1 linguriță pudră de portocale;
  • 1 linguriță pudră de ghimbir;

Pentru umplutură:

  • 100 gr ricotta moale;
  • 40 gr unt; cacao;
  • 100 gr ciocolată neagră;
  • Coajă rasă de la o portocală;
  • 100 gr de zahăr;
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Se pun 100 ml de lapte pe foc, împreună cu zahărul. Când laptele este călduț, se oprește focul și se adaugă drojdia. Amestecul se lasă timp de 10 minute. Între timp, se cerne făina, împreună cu sare, pudra de ghimbir și pudra de portocale (care sunt opționale), iar la mijloc se face un crater. Acolo, se toarnă maiaua, apoi ouăle și cei 100 ml de lapte.

Se frământă aluatul până când devine moale și nelipicios. Se frământă încă 10 minute, iar apoi se adaugă untul moale, după care se frământă din nou până când acesta este complet încorporat. Aluatul este lăsat la dopsit pentur o oră și jumătate, într-un loc cald. Apoi, este împărțit în două bucăți egale. Se întinde o bucată într-o foaie dreptunghiulară cu o grosime de aproximativ jumătate de centimetru și se unge cu jumăatate din cantitatea de unt, apoi cu jumătate din cantitatea de ricotta.

Se presară puțină cacao, 50 gr de zahăr și coaja rasă de portocală. Peste toate acestea se pun 50 gr de ciocolată tocată mărunt. Se rulează cu grijă foaia de aluat. Se procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat. Cele două suluri sunt puse în tăvi de cozonac, tapetate anterior cu hârtie de copt sau cu făină și ulei. Cozonacii sunt ținuți aproximativ 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 190 de grade.S

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.