Prețul unui baril de petrol a trecut, luni, pragul de 50 de dolari pe baril, pe fondul speranţelor că introducerea vaccinurilor pentru Covid va stimula cererea globală de combustibili. Cotația este în strânsă legătură cu demararea campaniei de vaccinare în Statele Unite. 

Preţul petrolului este în creştere pentru a şasea săptămână consecutiv, cea mai lungă perioadă de creştere înregistrată după luna iunie, notează Reuters, citată de Agerpres.

Astfel, cotaţia futures pentru barilul de ţiţei Brent, cu livrare în luna februarie, a crescut luni dimineaţa cu 0,8%, până la 50,35 dolari per baril, în timp ce cotaţia futures la petrolul U.S. West Texas Intermediate cu livrare în luna februarie a crescut cu 1,1% peste pragul de 47 de dolari.

Campania de vaccinare din SUA oferă speranțe că restricțiile vor fi ridicate în curând

SUA au demarat campania de vaccinare împotriva COVID-19, ceea ce a alimentat speranţele că restricţiile impuse în contextul pandemiei ar putea fi ridicate în curând, ceea ce ar putea stimula cererea celui mai mare consumator mondial de petrol.

“Introducerea vaccinului va avea un efect pozitiv asupra combustibililor rutieri şi eventual asupra cererii de combustibili pentru avioane”, spune Stephen Innes, analist şef la Axi, o renumită companie petrolieră internațională.

Investitorii aşteaptă acum cele două reuniuni ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol şi aliaţilor săi. Reuniunea comitetului ministerial de monitorizare va avea loc în data de 16 decembrie, urmată de o reuniune în data de 4 ianuarie când va fi analizată situaţia de pe piaţă după ce la ultima reuniune s-a decis să fie limitată creşterea producţiei la 500.000 de barili pe zi începând cu anul următor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.