Formula finală cu care PNL, USR-PLUS și UDMR vor merge la a doua rundă de consultări cu președintele Klaus Iohannis este:

  • Florin Cîțu premier
  • Șefia Camera Deputaților va aparține PNL
  • Șefia Senatului va aparține USR-PLUS
  • USR-PLUS și UDMR vor avea câte un vicepremier în noul Cabinet.

PNL va avea 9 ministere: Apărarea, Externele, Finanțele, Internele, Educației, Energiei, Culturii, Muncii și Agriculturii.

USR va avea 6 ministere: Justiției, Transporturilor, Fondurile Europene, Sănătății, Cercetării, Inovării și Digitalizării și pe cel al Economiei.

UDMR va avea 3 ministere: Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului și Ministerul Sportului și Tineretului.

Principalele declarații:

Ludovic Orban: Ne-am angajat imediat după ce românii și-au exprimat votul să formăm o coaliție de centru dreaptă. Astăzi, cele trei formațiuni politice au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește constituirea și structura guvernului și pozițiile care vor fi ocupate.
În ceea ce privește funcțiile: Florin Cîțu – premier. Președinția Senatului va aparține unui candidat USR-PLUS. Președinția Camerei Deputaților va aparține candidatului PNL.

Guvernul va avea 18 ministere, și doi vicepremieri, 9 vor aparține PNL, 6 USR PLUS și trei de UDMR.

Dan Barna : Ziua s-a dovedit un pas important pentru formarea unei coaliții. Au fost discuții de la ora 9, am găsit cea mai bună soluție pentru formarea unui majoritați parlamentare
În portofoliul USR-PLUS vor ajunge ministerele Justiției, Transporturilor, Fondurilor Europene, Sănătății, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și cel al Economiei.

Dacian Ciolos: Contrar a ceea ce credeau mulți, după o zi de negocieri am reușit să oferim o structură de guvern suplă, și cu un premier convenit.

Kelemen Hunor: Vom asuma 3 ministere.

PSD va merge la a doua rundă de consultări cu Alexandru Rafila ca propunere pentru funcția de prim-ministru.

Prima rundă de consultări între președinte și partidele parlamentare a avut loc luni, 14 decembrie. În urma discuțiilor, președintele a anunțat în seara acelei zile că “Încă nu sunt întrunite condițiile pentru a desemna un candidat pentru formarea unui nou guvern”.

Șeful statului și-a explicat poziția într-o intervenție avută pe 16 decembrie: “De regulă, după alegeri prima dată se constituie parlamentul și apoi convocăm consultările pentru formarea guvernului.” În aceeași zi, Iohannis a semnat decretul de convocare a noului parlament, pentru data de 21 decembrie, la ora 12.

În urma centralizării rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare din 6 decembrie, Biroul Electoral Central a repartizat mandatele obținute în felul următor: PSD – 157 de senatori și deputați, PNL – 134, USR Plus – 80, AUR – 47, iar UDMR – 30.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.