Studiu COVID-19 realizat de medicii români, recunoscut internațional – Pauza La Birou

695372158

O echipă de medici români de la Spitalul Colentina a realizat un studiu COVID-19 unic în lume. În momentul publicării, în lume nu exista încă niciun studiu legat de proteina S, medicii români fiind așadar pionieri în acest sens.

Studiul a fost recunoscut internațional, fiind inclus în literatura de specialitate și publicat în American Journal of Therapeutics.

Concluzia studiului confirmă că virusul SARS COV 2 influențează negativ nivelul unei proteine anticoagulante din organismul uman, provocând forme severe ale bolii sau chiar decesul.

Studiul început în primăvara anului trecut a fost observat pe un esantion de 91 de pacienți cu forme severe de Covid 19 și cu valori scăzute ale proteinei S, proteină cu rol anticoagulant în organismul uman.

A fost observată așadar o relație doză-efect între nivelul scăzut al proteinei S și formele grave de Covid. În continuare, medicii și-au propus să elucideze cauza și să identifice dacă pacienții aveau congenital un nivel scăzut de proteină S, devenind astfel vulnerabili formelor severe ale bolii sau virusul influența negativ nivelul normal al acestei proteine anticoagulantă.

Ulterior, pacienții supraviețuitori au fost rechemați și s-a observat că nivelul proteinei S a revenit la valori normale la câteva luni după infectare. Concluzia studiului a demonstrat că virusul SARS COV 2 influențează negativ nivelul de proteina S, provocând forme severe cu tromboze, embolii sau chiar accidente vasculare.

În momentul publicării, în lume nu exista încă niciun studiu legat de proteina S, medicii români fiind așadar pionieri în acest sens. Studiul a fost recunoscut internațional, fiind inclus în literatura de specialitate și publicat în American Journal of Therapeutics.

Echipa care a realizat studiul este formată din 6 medici: Prof. Dr. Cristian Băicuș, Medic Primar, Prof. Univ., Șeful Secției Medicală Colentina și coordonatorul studiului, Dr. Marius Balea Jr., Medic Primar pneumolog, Șeful Secției de Pneumologie și inițiatorul studiului, Dr. Elena Stoichițoiu, Dr. Larisa Pinte, Dr Marius Nedelcu, Dr. Camelia Badea din cadrul aceluiași spital.

Sursa: antena3.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.