Cu toti am avut sau avem probleme cu mentinerea motivatiei, mai ales cand suntem ocupati de dimineata pana seara si totusi nu reusim sa le rezolvam pe toate. Poate fi dificil sa te pastrezi pozitiv si sa-ti gasesti resursele pentru a continua, la capacitatea ta maxima.
Vezi o LISTA de carti motivationale recomandate!
Ce e de facut?
Este posibil ca secretul pentru a redobandi motivatia de care avem nevoie, este sa realizam ca nu reusim sa ne atingem scopul, tocmai pentru ca nu avem motivatie. Dar, dupa cum am zis motivatia o pierdem, pentru ca nu reusim sa ne atingem scopul. Cerc vicios. Concluzia: cand ducem lucrurile la bun sfarsit, primim un plus de motivare.
1. Stabileste task-uri simple/mici
Cand avem ceva de facut, vedem intreaga situatie ca pe un proiect mare, intimidant si nu stim de unde sa ne apucam de treaba. Imparte-l in task-uri mici. Pe masura ce le vei rezolva, te vei bucura de mici victorii, iar calea catre succes nu va mai parea atat de lunga. In plus, esti mai organizata si te va motiva sa continui.
2. Descopera din nou, de ce faci ceea ce faci
Ai ales o anumita cariera, dar in timp, atributiile si responsabilitatile te coplesesc si devine tot mai greu sa simti entuziasm in ceea ce faci. Aminteste-ti de ce ai ales asta, si cu siguranta, vei gasi cateva motive care sa argumenteze imbinarea utilului cu placutul. E usor sa ne lasam coplesiti si sa uitam ce anume ne place in toata povestea. Scrie pe un note, aspectele pozitive si lasa-l la vedere.
3. Fii pozitiva
Negativismul nu ne lasa sa mai vedem partile bune. Inlatura-l din viata ta, concentrandu-te pe lucruri care iti readuc buna dispozitie. Citeste niste povesti de succes. Povestile de succes sunt cele mai relevante. Ele ne arata ca nimanui nu i-a fost usor, ca fiecare om de succes a avut multe provocari si momente in care ar fi putut abandona, dar nu a facut-o.
4. Tine un jurnal
Unul dintre aspectele care duc la descurajare este lipsa de organizare, lipsa unui plan clar de actiune. Scrie lucrurile pe care doresti sa le realizezi si apoi imparte-le in pasi mici, pasi care conduc catre rezultat. Poti seta un numar de prioritati pentru fiecare saptamana in parte, te va ajuta sa ramai concentrata. In acest fel, pe masura ce le vei realiza, vor fi mici victorii, semn ca saptamana nu a trecut complet inutil si ai mai parcurs cateva etape care te vor duce acolo unde iti doresti.
5. Concentreaza-te pe progres
Ai doua posibilitati. Ori te concentrezi pe probleme si obstacole, ori pe progres, pe ceea ce ai reusit sa realizezi. Studii relevante in domeniu, ne arata insa ca focusul pe progres ne ajuta la pastrarea motivatiei.
6. Fii toleranta cu tine insati
Indiferent cat de productiva esti si cate aspecte rezolvi, din lunga lista pentru ziua in curs, la un moment dat se mai strecoara si cate o greseala, si este perfect normal. Concentreaza-te pe solutie, nu pe auto blamare.
7. Acorda atentie mediului de lucru
Pentru o concentrare mai buna la locul de munca ai nevoie de un spatiu bine aerisit, si fara multe lucruri inghesuite. Un mediu ordonat si ingrijit.