Ficatul detine multe functii importante pentru organismul nostru: detoxifierea sangelui, asimilarea nutrientilor. Fara el, corpul nostru nu poate functiona.

Afectarea ficatului produce simptome, de cele mai multe ori, atunci cand afectiunea, deja este intr-un stadiu avansat. Afectiunile pot avea drept cauza factori genetici, otravire, exces de alcool.

Acorda importanta urmatoarelor simptome:

1.Balonare

De multe ori, abdomenul inflamat este asociat cu obezitate, indigestie sau sarcina, insa acest simptom poate indica prezenta ascitei (acumularea de apa in zona abdominala, conditie asociata, cu functionarea necorespunzatoare a ficatului).
Cele mai intalnite cauze: ciroza, cancerul de ficat.
Pe langa balonare, pacientii sufera si de umflarea picioarelor.
Tratamentul pentru aceasta conditie medicala include si reducerea consumului de sodiu si administrarea diureticelor. Daca este lasata netratata, se poate ajunge si pana la nevoia de transplant de ficat.

2.Icter

Icterul se diagnosticheaza usor. Cele mai evidente simptome sunt paloarea fetei si ingalbenirea globului ocular.Aceasta afectiune are loc atunci cand, ficatul nu este capabil sa elimine bilirubina din celulele rosii.

3.Durere in partea dreapta superioara, a abdomenului

Poate fi un indicator al “ficatului marit”.
Cauze: hepatite virale, ciroza si ascita

4.Schimbari la urinare

Culoarea urinei se poate schimba, din cand in cand, si datorita alimentatiei. Schimbarea colorarii urinei, in galben pal, pentru mult timp, poate indica o afectiune a ficatului.
Atunci cand, ficatul nu poate elimina bilirubina, o trece prin rinichi si va fi eliminata in urina. Aceasta va fi vizibila intr-o urina de un galben inchis.

5.Oboseala cronica

Unul dintre cele mai comune simptome, care indica functionarea defectuoasa a ficatului, este oboseala cronica si slabiciune musculara. Un ficat afectat nu poate elimina, in mod eficient glucoza, atat de necesara pentru a energiza organismul.
Unii pacienti sufera de oboseala cronica, ce conduce la confuzie mentala, si in anumite cazuri cauzeaza, coma.
Daca experiementezi aceste simptome, adreseaza-te medicului, pentru a te asigura daca este o alarma falsa, sau trebuie sa iei masuri.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.